9 marca 2018

Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami

Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami
Błyskawiczne ciasto czekoladowe na maślance. Takie ciasta lubię. Szybko można się je piecze i robi duże wrażenie szczególnie na dzieciach. Na wierzch ciasta możecie ułożyć wszelkie dodatki jakie przyjdą Wam do głowy, albo zalegające w szafce słodycze. Mogą to być czekoladowe Mikołaje czy zające, wafelki, paluszki, precelki, kawałki krakersów, draże… Przyznacie, że wygląda takie ciasto uroczo i pysznie będzie smakować do weekendowej kawy.  
Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami

Jak zrobić ciasto czekoladowe na maślance z precelkami?

Składniki:
  • 250 g masła ewentualnie margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • ¼ szklanki oleju np. rzepakowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki maślanki
  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka

Dodatkowo:
  • wafelki
  • czekolada
  • precelki
  • czekoladowe lentilki itp.

  
Masło roztopić i przestudzić.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i ponownie ubić na bezę.

W misce wymieszać  mąkę, pozostały cukier, kakao, proszek do pieczenia. Dodać żółtka, maślankę, olej i roztopione masło – wszystko wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach około 40x25 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C  przez około 45 -55  minut do tzw suchego patyczka.

Smacznego :- )

Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami

Ciasto czekoladowe na maślance z precelkami

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz