29 marca 2018

Sernik z kremem ajerkoniakowym

Sernik z kremem ajerkoniakowym
Pyszny wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym. Musicie go spróbować. Wychodzi zawsze. Przepisem na ten sernik podzieliła się ze mną Lidia. Przygotowała to wyjątkowe ciasto na szkolny kiermasz, a ja się w nim zakochałam. Zawsze uważałam, że serniki to wyższy stopień wtajemniczenia i unikałam ich pieczenie. Ten przepis zmienił wszystko! W wersji wielkanocnej wzbogaciłam ciasto o krem ajerkoniakowy, żeby nabrało świątecznego wyglądu.  Krem możecie pominąć, ale myślę, że dobrze komponuje się z delikatnym sernikiem.
Sernik z kremem ajerkoniakowym

Jak zrobić wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym?

Kruche ciasto:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 80 g masła
  • ⅓ szklanka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • ⅔  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Składniki na forme o średnicy 23 cm:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 80 g masła
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • ⅔ szklanki cukru
  • ⅔ opakowania budyniu śmietankowego
  • sok z 1 cytryny

Krem ajerkoniakowy:
  • 250 g zimnego serka mascarpone
  • 100 ml bardzo zimnej śmietany kremówki (30 %)
  • 100 – 120 ml ajerkoniaku

Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać i zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodać łyżkę śmietany. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować i wyłożyć formę o średnicy 23 cm. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Cisto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli. Dodać połowę porcji cukru i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Żóltka upić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel-mogel.
Ser zmiksować z ostudzonym, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i proszkiem budyniowy. Dodać kogel –mogel, wymieszać. Na koniec masę serową wymieszać z piana z białek. Mieszać krótko, tylko do momentu wymieszania składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 80 – 90 minut, aż środek sernika będzie ścięty. Piekarnik wyłączyć pozostawiając w nim sernik do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Przygotować krem ajerkoniakowy. Mascarpone ubić z śmietana kremówką następnie powoli, porcjami dodawać ajerkoniak. Ilość dodanego ajerkoniaku zależy od tego jak gęstą  masę chcecie uzyskać i od tego jak bardzo ajerkoniakowy lubicie smak. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nim wierzch zimnego sernika.

Smacznego :- ) 

Sernik z kremem ajerkoniakowym
Sernik z kremem ajerkoniakowym

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz