Sernik z kremem ajerkoniakowym |
Pyszny wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym. Musicie go spróbować. Wychodzi zawsze. Przepisem na ten sernik podzieliła się ze mną Lidia. Przygotowała to wyjątkowe ciasto na szkolny kiermasz, a ja się w nim zakochałam. Zawsze uważałam, że serniki to wyższy stopień wtajemniczenia i unikałam ich pieczenie. Ten przepis zmienił wszystko! W wersji wielkanocnej wzbogaciłam ciasto o krem ajerkoniakowy, żeby nabrało świątecznego wyglądu. Krem możecie pominąć, ale myślę, że dobrze komponuje się z delikatnym sernikiem.
Sernik z kremem ajerkoniakowym |
Jak zrobić wielkanocny sernik z kremem ajerkoniakowym?
Kruche ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 80 g masła
- ⅓ szklanka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Składniki na forme o średnicy 23
cm:
- 1 kg sera z wiaderka
- 80 g masła
- 6 białek
- 6 żółtek
- szczypta soli
- ⅔ szklanki cukru
- ⅔ opakowania budyniu śmietankowego
- sok z 1 cytryny
Krem ajerkoniakowy:
- 250 g zimnego serka mascarpone
- 100 ml bardzo zimnej śmietany kremówki (30 %)
- 100 – 120 ml ajerkoniaku
Wszystkie składniki na kruche ciasto posiekać
i zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodać łyżkę śmietany. Ciasto
schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować i wyłożyć formę o średnicy 23
cm. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Cisto podpiec w piekarniku
rozgrzanym do 180°C.
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą
soli. Dodać połowę porcji cukru i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Żóltka upić z pozostałym cukrem i cukrem
waniliowym na gęsty kogel-mogel.
Ser zmiksować z ostudzonym,
rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny i proszkiem budyniowy. Dodać kogel –mogel,
wymieszać. Na koniec masę serową wymieszać z piana z białek. Mieszać krótko,
tylko do momentu wymieszania składników. Masę wylać na podpieczony spód.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec około 80 – 90 minut, aż środek
sernika będzie ścięty. Piekarnik wyłączyć pozostawiając w nim sernik do
wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Przygotować krem ajerkoniakowy.
Mascarpone ubić z śmietana kremówką następnie powoli, porcjami dodawać
ajerkoniak. Ilość dodanego ajerkoniaku zależy od tego jak gęstą masę chcecie uzyskać i od tego jak bardzo
ajerkoniakowy lubicie smak. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić
nim wierzch zimnego sernika.
Smacznego :- )
Sernik z kremem ajerkoniakowym |
Sernik z kremem ajerkoniakowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz