Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym |
Mam dla Was pomysł na pyszny obiad, gotowy w pół godziny. Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to pyszna potrawa nie tylko na codzienny obiad. Biała kiełbasa to typowo Wielkanocna potrawa, i można zaserwować ją w właśnie w postaci małych klopsów. W zeszłym roku bardzo zasmakował mojej rodzinie żurek z pulpetami i od tego czasu co jakiś czas przyrządzam takie kulki.
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym |
Jak zrobić klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym?
Klopsiki z białej kiełbasy:
- 3 – 4 surowe białe kiełbasy
- 2 ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżeczki chrzanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- cukier
Z surowej białej kiełbasy uformować małe pulpety
(trochę większe od orzechów włoskich).
Bulion zagotować w garnku o szerokim dnie. Do
gotującego się rosołu delikatnie włożyć pulpety i gotować na małym ogniu przez
około 20 minut.
Pulpety wyjąć i odłożyć na bok. Z pozostałego wywaru
przygotować sos chrzanowy zgodnie z przepisem, który znajduje się tutaj.
Pulpety podawać z ziemniakami i surówką – najlepiej w
czerwonym kolorze np. z buraczkami.
Inne przepisy na pyszne surówki znajdziecie na blogu:
Buraczki |
Surówka z buraków i modrej kapusty |
Surówka z modrej kapusty z mandarynkami |
Surówka z surowych buraków |
Smacznego :- )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz