28 marca 2018

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Mam dla Was pomysł na pyszny obiad, gotowy w pół godziny. Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym to pyszna potrawa nie tylko na codzienny obiad. Biała kiełbasa to typowo Wielkanocna potrawa, i można zaserwować ją w właśnie w postaci małych klopsów. W zeszłym roku bardzo zasmakował mojej rodzinie żurek z pulpetami i od tego czasu co jakiś czas przyrządzam takie kulki.
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Jak zrobić klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym?

Klopsiki z białej kiełbasy:
  • 3 – 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego

Sos chrzanowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżeczki chrzanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier

 
Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Z surowej białej kiełbasy uformować małe pulpety (trochę większe od orzechów włoskich).

Bulion zagotować w garnku o szerokim dnie. Do gotującego się rosołu delikatnie włożyć pulpety i gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Pulpety wyjąć i odłożyć na bok. Z pozostałego wywaru przygotować sos chrzanowy zgodnie z przepisem, który znajduje się tutaj.

Pulpety podawać z ziemniakami i surówką – najlepiej w czerwonym kolorze np. z buraczkami.

Inne przepisy na pyszne surówki znajdziecie na blogu:

Buraczki
Surówka z buraków i modrej kapusty

Surówka z modrej kapusty z mandarynkami
Surówka z surowych buraków




Smacznego :- )

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz