Sos chrzanowy na ciepło |
Sos chrzanowy na ciepło to idealny dodatek do mięs. Świetnie pasuje do wszystkich mięs podawanych na wielkanocnym stole. U mnie w domu najbardziej lubimy go ze sztuką mięsa wołowego lub z klopsami. Sos jest aksamitny, pikantny i aromatyczny. Ilość dodanego chrzanu zależy od tego czy wolicie sos bardziej pikantny czy delikatniejszy. Zamiast słoiczkowego chrzanu możecie dodać świeżo startego korzenia, sos będzie bardziej wyrazisty.
Sos chrzanowy na ciepło
Jak zrobić sos chrzanowy na ciepło?
Sos chrzanowy:
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- 1 żółtko (można pominąć)
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżeczki chrzanu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- cukier
W garnku rozpuścić dwie duże łyżki masła
– rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczone masło
oprószyć mąką i krótko zasmażać (nie rumienić). Garnek zdjąć z ognia i
do jasnej zasmażki porcjami wlewać
rosół. Gdy mąka jest całkowicie rozprowadzona w rosole. Garnek ponownie
postawić na ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać
chrzan – ilość dodanego chrzanu zależy od tego jak aromatyczny i ostry chcecie
otrzymać sos. Do sosu dodać śmietanę rozmieszaną z żółtkiem. Chwilę mieszać, aż
powstanie aksamitny sos.
Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do
niego jeszcze trochę rosołu lub śmietany. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem,
sokiem z cytryny i jeśli to konieczne cukrem. Należy uważać żeby sosu nie
zagotować, aby nie ścięło się żółtko.
Jeśli chcecie żeby sos chrzanowy był
jeszcze bardziej aksamitny przelejcie go przez sitko.
Sos chrzanowy świetnie smakuje nie tylko
w czasie świąt wielkanocnych. Świetnie smakuje np. z gotowana wołowiną lub
klopsami.
Smacznego :- )
Sos chrzanowy na ciepło |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz