26 kwietnia 2018

Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym

Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym
Trudno mi wyobrazić sobie świat bez makaronu. Można z niego wyczarować  w kilka chwil przepyszne dania. Najczęściej przygotowuje go kiedy nie mam czasu na gotowanie. Prosty, esencjonalny sos i dobry makaron, czego potrzeba więcej do szczęścia? Dziś mam jednak dla Was trochę bardziej wymagający przepis roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym. Takie roladki wyglądają pięknie i można podać je nie tylko na obiad ale także w czasie domowego przyjęcia.  Małe porcje makaronu w pysznym sosie pomidorowym zawinięte w plastry grillowanego bakłażana – pyszności.
 
Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym

Jak zrobić roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym?

Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 – 2 bakłażany (w zależności od wielkości)
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku polskiego
  • 2 żółte cebule
  • 1 marchewka
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • około 70 ml szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Dodatkowo:
  • około 50 g startej mozzarelli (jeśli lubicie, może być jej więcej)
  • garść pomidorków daktylowych lub koktajlowych
  • listki bazylii do dekoracji

 
Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym
Bakłażana umyć, odciąć zieloną końcówkę. Pokroić w około 5 mm plastry oprószyć solą i pozostawić na 30 minut aby puściły sok.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić cebule i czosnek i zeszklić. Dodać marchew, pomidory i dolać czerwone wino. Całość dusić, aż pomidory się rozgotują, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Dodać bazylię i doprawić do smaku sola, pieprzem i miodem.  Sos przetrzeć przez sito lub lekko zmiksować. Około 5  łyżek sosu odłożyć do miseczki.

Plastry bakłażana osuszyć i usmażyć na gilowej patelni skropionej oliwa. Odłożyć na papier kuchenny aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcja zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowane spaghetti dodać do sosu pomidorowego i wymieszać z 2 łyżkami tartej mozzarelli.
Porcje makaronu zawinąć w plastry bakłażana i spiąć wykałaczkami.

Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Każdą porcję posmarować łyżeczką sosu pomidorowego i porcja tartej mozzarelli. Do roladek można dołożyć kilka pomidorków koktajlowych, aby razem się zapiekły.

Zapiekać 10 – 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż ser się roztopi. Roladki z bakłażana podawać z listkami bazylii.

Smacznego :- )

Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym
Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym


                              

2 komentarze:

  1. A jeśli nie ma się grillowej patelni to jak można przygotować bakłażana ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz patelni grillowej możesz bakłażany usmażyć na zwykłej lub w piekarniku.

      Usuń