Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym |
Trudno mi wyobrazić sobie świat bez makaronu. Można z niego wyczarować w kilka chwil przepyszne dania. Najczęściej przygotowuje go kiedy nie mam czasu na gotowanie. Prosty, esencjonalny sos i dobry makaron, czego potrzeba więcej do szczęścia? Dziś mam jednak dla Was trochę bardziej wymagający przepis roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym. Takie roladki wyglądają pięknie i można podać je nie tylko na obiad ale także w czasie domowego przyjęcia. Małe porcje makaronu w pysznym sosie pomidorowym zawinięte w plastry grillowanego bakłażana – pyszności.
Jak zrobić roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym?
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 – 2 bakłażany (w zależności od wielkości)
- 5 dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku polskiego
- 2 żółte cebule
- 1 marchewka
- 2 gałązki bazylii
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- około 70 ml szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Dodatkowo:
- około 50 g startej mozzarelli (jeśli lubicie, może być jej więcej)
- garść pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- listki bazylii do dekoracji
Bakłażana umyć, odciąć zieloną końcówkę.
Pokroić w około 5 mm plastry oprószyć solą i pozostawić na 30 minut aby puściły
sok.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w
plasterki, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pomidory pokroić w
kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić
cebule i czosnek i zeszklić. Dodać marchew, pomidory i dolać czerwone wino. Całość
dusić, aż pomidory się rozgotują, a sos będzie gęsty i aromatyczny. Dodać
bazylię i doprawić do smaku sola, pieprzem i miodem. Sos przetrzeć przez sito lub lekko zmiksować. Około
5 łyżek sosu odłożyć do miseczki.
Plastry bakłażana osuszyć i usmażyć na
gilowej patelni skropionej oliwa. Odłożyć na papier kuchenny aby odsączyły się
z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente zgodnie z
instrukcja zamieszczoną na opakowaniu.
Ugotowane spaghetti dodać do sosu
pomidorowego i wymieszać z 2 łyżkami tartej mozzarelli.
Porcje makaronu zawinąć w plastry
bakłażana i spiąć wykałaczkami.
Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym oliwą. Każdą porcję posmarować łyżeczką sosu pomidorowego i porcja
tartej mozzarelli. Do roladek można dołożyć kilka pomidorków koktajlowych, aby
razem się zapiekły.
Zapiekać 10 – 12 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180°C, aż ser się roztopi. Roladki z bakłażana podawać z listkami
bazylii.
Smacznego :- )
Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym |
Roladki z bakłażana ze spaghetti w sosie pomidorowym |
A jeśli nie ma się grillowej patelni to jak można przygotować bakłażana ?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz patelni grillowej możesz bakłażany usmażyć na zwykłej lub w piekarniku.
Usuń