Pojawiły się szparagi to nieodzowny znak, że wiosna w pełni i lada chwila pojawia się soczyste truskawki. Słońce świeci co raz mocniej i w kuchni pojawiają się lżejsze pełne sezonowych warzyw dania. Dziś u mnie łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami w towarzystwie słodkich pomidorków koktajlowych. Taki obiad jest syty pyszny i piękny. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie jednej dużej lub dwóch mniejszych porcji jeśli chcecie nakarmić całą rodzinę musicie pomnożyć ilość użytych składników. Najlepiej byłoby użyć kawałek dzikiego łososia, ale wiem, że nie jest łatwo zdobyć dobry kawałek ryby. Jeśli lubicie ryby zajrzyjcie do zakładki z daniami rybnymi. Polecam Wam przede wszystkim przepis na orecchiette z fenkułem i łososiem lub rybę zapiekaną z pesto.
Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami |
Jak zrobić łososia pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi?
Składniki:
- 250 – 300 g łososia
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Panierka sezamowa:
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 ½ łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego
Warzywa:
- pomidorki koktajlowe (tyle ile lubicie)
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki polskiego czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 1 – 2 łyżki soku z limonki
Łososia skropić oliwa i sokiem z
limonki, oprószyć solą i pieprzem i schować do lodówki na około 30 minut.
Wymieszać w miseczce tarty parmezan,
bułkę tartą, sezam, czosnek niedźwiedzi i masło. Zagnieść i z powstałej masy
uformować prostokąt o wymiarach zbliżonych do kawałka łososia. Można to zrobić
rozwałkowując „ciasto” między dwoma kawałkami pergaminu. Prostokąt wstawić do
zamrażarki na około 30 - 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 100°C, z grzałką
ustawiona na funkcje „góra-dół”.
Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego odrobiną oliwy. Obłożyć go dookoła pomidorkami koktajlowymi. Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do
230°C włączyć funkcję grillowania. Na łososia ułożyć na minutę lub dwie, żeby sezamowa skorupka
ładnie się zarumieniła. Na wierzch ryby ułożyć sezamową skorupkę z zamrażalnika i zapiekać jeszcze około 5
minut, aż ładnie się zarumieni.
W międzyczasie przygotować szparagi. Zielone
szparagi umyć, odciąć twarde, zdrewniałe końcówki. Za pomocą obieraczki pociąć
je na cienkie plasterki „tagliatelle”. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić
pokrojony w cienkie plasterki czosnek, lekko zeszklić. Wrzucić szparagowe tagliatelle, oprószyć solą. Chwile
podsmażać, aż szparagi zmiękną, ale nadal będą jędrne i chrupiące. Dodać sezam
i skropić do smaku sokiem z limonki.
Łososia z sezamowa skorupką podawać z
zielonymi szparagami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :- )
Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami |
Łosoś pod sezamową skorupką z zielonymi szparagami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz