Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Pasty do chleba to dla mnie najprostszy sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Bardzo często przygotowuje pasty rybne. Ostatnim odkryciem jest pasta z tuńczyka i awokado. To niezmiernie pyszny i zdrowy duet. W wersji podstawowej do pasty dodaję trochę cebuli, natkę pietruszki i sok z cytryny. Niezwykłe w tej paście jest to ze można modyfikować ją na różne sposoby wzbogacając jej smak o ulubione dodatki. Może to być koperek, kapary, odrobina majonezu czy białego serka. Można dodać pikantne przyprawy lub ząbek czosnku. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Najważniejsze jednak że przygotowanie tak pysznego dodatku do kanapek nie zabiera dużo czasu zwłaszcza jeśli na półce czeka puszka tuńczyka.
Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Jak zrobić pastę z tuńczyka i awokado z dodatkiem czerwonej cebuli, natki pietruszki i limonki?
Składniki:
- 1 puszka Princes tuńczyka w kawałkach w oleju rzepakowym
- 1 dojrzałe awokado
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z ½ limonki
- skórka starta z ½ limonki
- świeżo mielony pieprz
- sól
Dodatkowo:
- 4 małe bułeczki
Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Tuńczyka odcedzić z oleju i przełożyć do miski.
Awokado obrać, pokroić w kostkę dodać do tuńczyka.
Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać i razem z posiekaną natką pietruszki dodać do tuńczyka.
Wszystkie składniki wymieszać doprawiając do smaku sokiem i skórką z limonk, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Pastę z tuńczyka i awokado podawać na świeżych bułkach lub na razowym chlebie.
Taka pasta jest świetną bazą do modyfikowania. Spójrzcie może spodobają Wam się moje propozycje:
- zamiast limonki możecie użyć skórki i soku z cytryny;
- zamiast pietruszki możecie dodać do pasty posiekany koperek;
- limonkę można zamienić na posiekane kapary (1 – 2 łyżki);
- jeśli smak pasty można wzbogacić dodatkiem czosnku;
- a jeśli lubicie ostre potrawy dodajcie posiekane chili lub trochę ostrego sosu;
Smacznego :- )
Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Bułki z pastą z tuńczyka i awokado
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz