Wpis
sponsorowany
Zostałam zaproszona do przetestowania patelni do smażenia bez tłuszczu Wool Szafir. Z chęcią podjęłam się tego zadania ponieważ patelnia zgodnie z opisem producenta wydawała się fantastycznym wyborem. Poddając ja wyczerpującym testom na pierwszy rzut poszła brzoskwiniowa Tarta Tatin, do której przygotowania patelnia Wool wydawała się idealna. Patelnia posiada odpinana rączkę, co ułatwia nie tylko pieczenie ciast i mięs, ale także przechowywanie. Można używać jej na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a producent daje aż 25 lat gwarancji na dno patelni. Więcej informacji dotyczących produktów firmy Woll znajdziecie na stronie sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl Ale przejdźmy do konkretów – tarta wyszła cudowna. Najbardziej podobał mi się moment karmelizowania cukru – nigdy wcześniej nie było to tak łatwe. Szybko cukier roztopił się i zezłocił . Przy tej okazji powiem Wam że same skarmelizowane brzoskwinie i śliwki to super pyszny prosty deser. Można dodać do nich trochę lodów, bitej śmietany czy jogurtu i nic więcej nie jest potrzebne do szczęścia.
Jak zrobić brzoskwiniową Tarte Tatin ?
Składniki:
·
180
g mąki pszenne typ 450
·
80
g zimnego masła
·
30
g cukru pudru
·
2
łyżeczki cukru waniliowego
·
2
żółtka
·
szczypta
soli
Nadzienie owocowe:
·
5
brzoskwiń
·
10
śliwek
·
2
łyżki aromatycznego alkoholu
·
4
łyżki masła
·
5
łyżek cukru
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll |
Mąkę pszenna przesiać , dodać posiekane
zimne masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sól. Szybko zagnieść
ciasto. Jeśli ciasto byłoby za suche można dodać do niego trochę zimnej wody.
Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum jedna godzinę. Ciasto
możecie także przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce do momentu pieczenia
tarty.
Brzoskwinie pokroić w ćwiartki, śliwki
przekroić na pół, przełożyć do miski i wymieszać z dwoma łyżkami alkoholu.
Owoce odstawić na bok i poczekać aż owoce nasiąkną alkoholem.
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll |
Patelnię
głęboką Woll Diamond
mocno rozgrzać. Zmniejszyć energię i wsypać cukier. Poczekać aż cukier zacznie
się topić i zmieni kolor na bursztynowy, dodać masło i mieszać aż powstanie gęsty
karmel. Owoce odcedzić z nadmiaru soku i wrzucić na patelnię. Gotować około 10
minut aż brzoskwinie i śliwki zmiękną i całkowicie pokryją się słodkim
karmelem. Owoce najlepiej mieszać potrząsając patelnią lub delikatnie za pomocą
łyżki. Należy uważać żeby owoce się nie rozpadły i zachowały kształt. Owoce
zestawić z ognia.
Ciasto na tartę rozwałkować na średnicę
około 25 – 26 cm. Owoce w karmelu przykryć kruchym ciastem zawijając brzegi pod
spód tak aby brzoskwinie i sos nie „uciekły”. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku
miejscach widelcem. Opiąć rączkę od patelnia Woll i wstawić ciasto do
piekarnika rozgrzanego do 190°C.
Tartę Tatin piec około 25 minut, aż
ładnie się zarumieni.
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll |
Gotową tartę wyjąć z formy. Na wierzchu
patelni położyć talerz i energicznym ruchem obrócić ciasto, tak aby owoce
znajdowały się na górze..
Tartę podawać na ciepło lub na zimno.
Bardzo dobrze smakuje z kulką lodów lub
kleksem bitej śmietany.
Jak widzicie tarta udała się wspaniale i
nie miałam żadnych kłopotów z wyjęciem jej z pateli i z przełożeniem na talerz.
Patelnia Woll Cookware zaskoczyła mnie także podczas przygotowywania karmelu.
Cukier topił się równomiernie i nie przypalił się a po dodaniu masła szybko
powstał gesty karmel.
Testując patelnię przygotowałam także
pyszne leczo. Tutaj sprawdziłam zachwalane przez producenta właściwości do
smażenia na małej ilości tłuszczu. Na patelni do smażenia bez tłuszczu Woll Szafir udało mi się zeszklić
cebule zupełnie jej nie przypalając. Duszenie
warzyw to była już sama przyjemność. Wysokie brzegi patelni pozwalają
przygotować spora porcję pysznego dania jednogarnkowego.
Niewątpliwie dużą zaletą jest także
odpinana rączka, dzięki której nie tylko patelnię można bezpośrednio włożyć
do piekarnika, piekąc w niej ciasto czy mięso. Odpinana rączka przydaje się
również do przechowywania gotowych dań np. w lodówce czy po prostu w kuchennej
szafce.
Leczo z patelni Woll |
Najtrudniejszy test jednak patelnia przeszła podczas
smażenia placków ziemniaczanych. Zazwyczaj podczas przygotowywania plendzów
leje się olej hektolitrami. Tym razem sprawdziła czy uda zrobić się je w
zasadzie bez tłuszczu. Ku mojemu zaskoczeniu, placki wyszły bardzo dobre. Lekko chrupiące i zarumienione.
Przygotowałam dwa rodzaje placków
ziemniaczanych. Pierwsza wersja to typowe drobno starte ziemniaki z dodatkiem
jajka i odrobiny mąki. Do samego ciasta dodała tylko 1 łyżkę oleju na całą
porcję ciasta. Ciasto cienko rozsmarowywałam na bardzo gorącej patelni. Jak
widzicie wyglądają bardzo apetycznie i tak smakują. Podałam je z jogurtem i
odrobiną kawioru.
Drugi rodzaj placków przygotowała z
tartych na grubych oczkach ziemniaków z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i
szynki. Jak w typowych plackach dodałam jajko i trochę mąki i jak w poprzednim
przepisie łyżkę oleju.
Ponieważ te placki ziemniaczane były
grubsze, smażenie trwało dłużej ale jak widzicie upiekły się na rumiano i były
naprawdę smaczne.
Placki ziemniaczane z cebulą i szynką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz