10 sierpnia 2018

Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll

 Wpis  sponsorowany
                      
patelnia beztłuszczowa woll
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll
Zostałam zaproszona do przetestowania patelni do smażenia bez tłuszczu Wool Szafir. Z chęcią podjęłam się tego zadania ponieważ patelnia zgodnie z opisem producenta wydawała się fantastycznym wyborem. Poddając ja wyczerpującym testom na pierwszy rzut poszła brzoskwiniowa Tarta Tatin, do której przygotowania patelnia Wool wydawała się idealna. Patelnia posiada odpinana rączkę, co ułatwia nie tylko pieczenie ciast i mięs,  ale także przechowywanie. Można używać jej na kuchenkach gazowych, elektrycznych oraz indukcyjnych, a producent daje aż 25 lat gwarancji na dno patelni. Więcej informacji dotyczących produktów firmy Woll znajdziecie na stronie sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl Ale przejdźmy do konkretów – tarta wyszła cudowna. Najbardziej podobał mi się moment karmelizowania cukru – nigdy wcześniej nie było to tak łatwe. Szybko cukier roztopił się i zezłocił . Przy tej okazji powiem Wam że same skarmelizowane  brzoskwinie i śliwki to super pyszny prosty deser. Można dodać do nich trochę lodów, bitej śmietany czy jogurtu i nic więcej nie jest potrzebne do szczęścia.  

Jak zrobić brzoskwiniową Tarte Tatin ?

Składniki:
·         180 g mąki pszenne typ 450
·         80 g zimnego masła
·         30 g cukru pudru
·         2 łyżeczki cukru waniliowego
·         2 żółtka
·         szczypta soli

Nadzienie owocowe:
·         5 brzoskwiń
·         10 śliwek
·         2 łyżki aromatycznego alkoholu
·         4 łyżki masła
·         5 łyżek cukru

patelnie tytanowe
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll


Mąkę pszenna przesiać , dodać posiekane zimne masło, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sól. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby za suche można dodać do niego trochę zimnej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum jedna godzinę. Ciasto możecie także przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce do momentu pieczenia tarty.

Brzoskwinie pokroić w ćwiartki, śliwki przekroić na pół, przełożyć do miski i wymieszać z dwoma łyżkami alkoholu. Owoce odstawić na bok i poczekać aż owoce nasiąkną alkoholem.

patelnia głęboka woll diamond
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll


Patelnię głęboką Woll Diamond mocno rozgrzać. Zmniejszyć energię i wsypać cukier. Poczekać aż cukier zacznie się topić i zmieni kolor na bursztynowy, dodać masło i mieszać aż powstanie gęsty karmel. Owoce odcedzić z nadmiaru soku i wrzucić na patelnię. Gotować około 10 minut aż brzoskwinie i śliwki zmiękną i całkowicie pokryją się słodkim karmelem. Owoce najlepiej mieszać potrząsając patelnią lub delikatnie za pomocą łyżki. Należy uważać żeby owoce się nie rozpadły i zachowały kształt. Owoce zestawić z ognia.

 
patelnia z odczepianą rączką
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll

Ciasto na tartę rozwałkować na średnicę około 25 – 26 cm. Owoce w karmelu przykryć kruchym ciastem zawijając brzegi pod spód tak aby brzoskwinie i sos nie „uciekły”. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Opiąć rączkę od patelnia Woll i wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C.

Tartę Tatin piec około 25 minut, aż ładnie się zarumieni.

patelnia z grubym dnem
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll

Gotową tartę wyjąć z formy. Na wierzchu patelni położyć talerz i energicznym ruchem obrócić ciasto, tak aby owoce znajdowały się na górze..
Tartę podawać na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze smakuje  z kulką lodów lub kleksem bitej śmietany.

 
tarta owocowa
Brzoskwiniowa Tarta Tatin z patelni Woll

Jak widzicie tarta udała się wspaniale i nie miałam żadnych kłopotów z wyjęciem jej z pateli i z przełożeniem na talerz. Patelnia Woll Cookware zaskoczyła mnie także podczas przygotowywania karmelu. Cukier topił się równomiernie i nie przypalił się a po dodaniu masła szybko powstał gesty karmel.
Testując patelnię przygotowałam także pyszne leczo. Tutaj sprawdziłam zachwalane przez producenta właściwości do smażenia na małej ilości tłuszczu. Na patelni do smażenia bez tłuszczu Woll  Szafir udało mi się zeszklić cebule zupełnie jej  nie przypalając. Duszenie warzyw to była już sama przyjemność. Wysokie brzegi patelni pozwalają przygotować spora porcję pysznego dania jednogarnkowego.
Niewątpliwie dużą zaletą jest także odpinana rączka, dzięki  której  nie tylko patelnię można bezpośrednio włożyć do piekarnika, piekąc w niej ciasto czy mięso. Odpinana rączka przydaje się również do przechowywania gotowych dań np. w lodówce czy po prostu w kuchennej szafce.

Leczo z patelni Woll

Najtrudniejszy  test jednak patelnia przeszła podczas smażenia placków ziemniaczanych. Zazwyczaj podczas przygotowywania plendzów leje się olej hektolitrami. Tym razem sprawdziła czy uda zrobić się je w zasadzie bez tłuszczu. Ku mojemu zaskoczeniu, placki wyszły  bardzo dobre. Lekko chrupiące i zarumienione.
 
smażenie beztłuszczowe
Beztłuszczowe placki ziemniaczane z patelni Woll

Przygotowałam dwa rodzaje placków ziemniaczanych. Pierwsza wersja to typowe drobno starte ziemniaki z dodatkiem jajka i odrobiny mąki. Do samego ciasta dodała tylko 1 łyżkę oleju na całą porcję ciasta. Ciasto cienko rozsmarowywałam na bardzo gorącej patelni. Jak widzicie wyglądają bardzo apetycznie i tak smakują. Podałam je z jogurtem i odrobiną kawioru.

 
Placki ziemniaczane bez tłuszczu

Drugi rodzaj placków przygotowała z tartych na grubych oczkach ziemniaków z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i szynki. Jak w typowych plackach dodałam jajko i trochę mąki i jak w poprzednim przepisie łyżkę oleju.
Ponieważ te placki ziemniaczane były grubsze, smażenie trwało dłużej ale jak widzicie upiekły się na rumiano i były naprawdę smaczne.

Placki ziemniaczane z cebulą i szynką


                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz