10 lipca 2018

Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką

Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką
Lubię wszystkie owoce, ale wiśnie to jeden z tych ulubionych. Wychodzą z niego pyszne dżemy i najlepsze wypieki. Jedynym mankamentem są pestki, ale znalazłam na nie prosty sposób. Odkryłam że najszybciej dryluję wiśnie za pomocą dużej agrafki. Nie zajmuje to tak wiele czasu a smak ciasta półkruchego z wiśniami i kruszonka wynagradza ten trud. Ciasto zachowuje swój smak nawet na trzeci dzień po upieczeniu, choć jak się domyślacie najlepiej smakuje tuż po upieczeniu. Mam nadzieję, że to półkruche ciasto z wiśniami na stałe trafi na wasze stoły.
Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką

Jak zrobić ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką? 

Składniki na ciasto półkruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (7g)
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego (7g)
  • 90 g masła
  • 1 żółtko

Masa budyniowo-jogurtowa
  • 360 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru

Owoce:
  • około 300 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Wiśnie umyć, wydrylować (najłatwiej zrobić to za pomocą dużej agrafki) i przełożyć na sitko, żeby odciekł sok.

Zagnieść składniki na kruche ciasto (mąkę, masło, cukier, jako i proszek do pieczenia). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Ciasto piec około 20-25 minut.

Kiedy piecze się ciasto przygotować kruszonkę i masę budyniową.
Z mąki pszennej, zimnego masła, cukru i żółtka szybko zagnieść ciasto, rozetrzeć między palcami tak aby powstała kruszonka.
W misce wymieszać jogurt, jajko, proszek budyniowy i cukier – odstawić na bok.

Wiśnie wymieszać z łyżka maki ziemniaczanej i łyżką cukru.

Na podpieczony spód wylać masę jogurtowo-budyniową, wyłożyć oprószone mąką wiśnie, a wierzch obsypać kruszonką.
Cisto przełożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180°C z włączoną funkcją góra-dół  przez około 50 minut. Ciasto powinno być ładnie zezłocone.
Półkruchy placek z wiśniami i masą jogurtowo-budyniową pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ciasta świetnie pasuje kleks bitej śmietany lub kulka lodów waniliowych.

Smacznego :- )

Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką

Ciasto półkruche z wiśniami i kruszonką


                      

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię tego typu wypieki :*

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mogą być np. jagody? mrożone muszą być wcześniej rozmrożone, jeśli takie mam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagód proszę nie rozmrażać. Proponuję obtoczyć je jak w przepisie miszanką mąki ziemniaczanej i cukru pudru :)

      Usuń