Kokosowy budyń jaglany z granatem |
Czy jadacie podwieczorki? U mnie pojawiają się w weekendy i ostatnio dość często w wakacje. Typowy podwieczorek z dzieciństwa kojarzy mi się z kisielem, kaszką manną i oczywiście z budyniem. Jako dziecko nie przepadałam za budyniami, teraz jest całkowicie inaczej. Lubię je z domowym sokiem, dżemami czy ze świeżymi owocami. W dodatku jeśli można zrobić zdrowszą wersję deseru np. z kaszy jaglanej nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia. Zapraszam wiec Was dziś na kokosową wersje budyniu jaglanego z dodatkiem granatu.
Kokosowy budyń jaglany z granatem
Jak zrobić kokosowy budyń jaglany z granatem?
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglany
- 1 szklanki wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- szczypta soli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki posiekanych nerkowców
- 1 łyżka cukru lub miodu
Kaszę jaglaną uprażyć
w suchym garnku. Prażyć tak długo, aż zacznie podskakiwać w garnku po czym przelać wrzątkiem. Płukanie kaszy zapobiega
jej gorzkiemu posmakować warto więc to zrobić.
Kaszę jaglaną zalać
1 szklanką gorącej wody i ½ szklanki mleka kokosowego, dodać wiórki kokosowe i posiekane orzechy nerkowca.
Gotować 10-15 minut, aż każda wchłonie całą wodę i będzie miękka.
Kaszę można
zmiksować jeszcze gorącą dodając pozostałe mleko kokosowe, miód lub cukier.
Jeśli budyń jest zbyt gęsty można dodać do niego dodatkową porcję wody, a jeśli
jest dla Was za mało słodki odrobinę cukru.
Budyń najlepiej
smakuje z kwaśnymi owocami. Tu podałam go z granatem, ale pasują do niego maliny
albo frużeliną wiśniowa.
Smacznego :- )
Kokosowy budyń jaglany z granatem |
Ten deser musi być naprawdę przepyszny. Ogólnie połączenie kaszy jaglanej z kokosem to bardzo oryginalny pomysł, coś na wzór Rafaello. Trzeba koniecznie wypróbować. :)
OdpowiedzUsuń