Szakszuka z jajkami przepiórczymi |
Kiedy na dworze tak zimno i ciemno przydaje się zjeść coś gorącego. Świetnie do tego nadaje się szakszuka. „Shakshouka” wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i mam wrażenie że pokochali ja Polacy. Na blogach krąży wiele przepisów na najróżniejsze wersje. Dla mnie to świetny sposób na szybkie danie które można zjeść zarówno na śniadania jak i obiad. Do szakszuki możecie dodać wszystko na co mace ochotę. Może to być kawałek kiełbasy, albo coś ze strączków np.: ciecierzycę lub soczewicę. Wystarczy przejrzeć lodówkę i półkę z zapasami.
Szakszuka z jajkami przepiórczymi |
Jak zrobić pyszna szakszukę z przepiórczymi jajkami?
Składniki na jedną porcję:
- ½ papryki
- 2 pomidory (najlepiej dojrzałe i soczyste)*
- 1 cebulki szalotki
- 1 łyżeczka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 jajka przepiórcze
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta kuminu
- szczypta ostrej papryki
- ulubione przyprawy: szczypior/natka pietruszki/oregano/bazylia
Dodatkowo:
- ulubione pieczywo: bagietka, bułka, chleb razowy
*w sezonie zimowym świeże pomidory można
zastąpić pomidorami z puszki (ok. pół puszki)
Szakszuka z jajkami przepiórczymi |
Pomidory (np.: limy) sparzyć wrzątkiem, usunąć
twarde części i obrać ze skóry. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule szalotkę pokroić w drobną kostkę,
czosnek w cienkie plasterki.
Paprykę pokroić w 2 centymetrowe
kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić
cebulę z czosnkiem. Dosypać kawałki papryki i chwile podsmażać. Na koniec dodać
pokrojone i obrane ze skóry pomidory. Całość oprószyć sola i pieprzem. Warzywa
podsmażać na patelni aż papryka zmięknie a sok z pomidorów odparuje. Aby
warzywa zachowały kawałki zamiast mieszania proponuje potrząsać delikatnie
patelnią. Kiedy warzywa SA odpowiednio miękkie doprawić wg uznania kuminem i
ostrą papryka. Jeśli nie przepadacie za kminem rzymskich możecie go nie
dodawać.
Na samym końcu rozbić delikatnie jajka
przepiórcze i przełożyć je na pomidory. Oprószyć sola, przykryć pokrywką i
gotować 2 – 3 minuty aż jajka się zetną.
Przed podaniem szakszukę posypać ulubionymi
ziołami.
Smacznego:- )
Szakszuka z jajkami przepiórczymi |
Ja jestem fanką słodkich śniadań :) choć Twoja szakszuka wygląda smakowicie i jakby mi taką podali to bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń