5 października 2018

Szakszuka z jajkami przepiórczymi

Szakszuka  z jajkami przepiórczymi
Kiedy na dworze tak zimno i ciemno przydaje się zjeść coś gorącego. Świetnie do tego nadaje się szakszuka. „Shakshouka” wywodzi się z kuchni tunezyjskiej i mam wrażenie że pokochali ja Polacy. Na blogach krąży wiele przepisów na najróżniejsze wersje. Dla mnie to świetny sposób na szybkie danie które można zjeść zarówno na śniadania jak i obiad. Do szakszuki możecie dodać wszystko na co mace ochotę. Może to być kawałek kiełbasy, albo coś ze strączków np.: ciecierzycę lub soczewicę. Wystarczy przejrzeć lodówkę i półkę z zapasami.
Szakszuka  z jajkami przepiórczymi

Jak zrobić pyszna szakszukę z przepiórczymi jajkami? 

 Składniki na jedną porcję:
  • ½ papryki
  • 2 pomidory (najlepiej dojrzałe i soczyste)*
  • 1 cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 jajka przepiórcze
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta kuminu
  • szczypta ostrej papryki
  • ulubione przyprawy: szczypior/natka pietruszki/oregano/bazylia


Dodatkowo:
  • ulubione pieczywo: bagietka, bułka, chleb razowy


*w sezonie zimowym świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki (ok. pół puszki)

Szakszuka  z jajkami przepiórczymi

Pomidory (np.: limy) sparzyć wrzątkiem, usunąć twarde części i obrać ze skóry. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.

Cebule szalotkę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Paprykę pokroić w 2 centymetrowe kawałki.

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dosypać kawałki papryki i chwile podsmażać. Na koniec dodać pokrojone i obrane ze skóry pomidory. Całość oprószyć sola i pieprzem. Warzywa podsmażać na patelni aż papryka zmięknie a sok z pomidorów odparuje. Aby warzywa zachowały kawałki zamiast mieszania proponuje potrząsać delikatnie patelnią. Kiedy warzywa SA odpowiednio miękkie doprawić wg uznania kuminem i ostrą papryka. Jeśli nie przepadacie za kminem rzymskich możecie go nie dodawać.

Na samym końcu rozbić delikatnie jajka przepiórcze i przełożyć je na pomidory. Oprószyć sola, przykryć pokrywką i gotować 2 – 3 minuty aż jajka się zetną.
Przed podaniem szakszukę posypać ulubionymi ziołami.

Smacznego:- )
Szakszuka  z jajkami przepiórczymi

                       

1 komentarz:

  1. Ja jestem fanką słodkich śniadań :) choć Twoja szakszuka wygląda smakowicie i jakby mi taką podali to bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń