18 kwietnia 2016

Chleb szwajcarski

Chleb drożdżowy
Chleb szwajcarski
Już od dawna kusił mnie chleb pieczony w żeliwnym garnku. Wszyscy zachwalali tak pieczone bochenki, a zwłaszcza ich chrupiącą skórkę. W końcu pomyślałam, że można upiec go w naczyniu żaroodpornym – okazało się to strzałem w dziesiątkę :- ) Chleb wyszedł fantastyczny! Nie jest trudny do przygotowania i jak to bywa z pieczywem, po prostu jest pracochłonny. Najważniejsze jest, żeby chleba tuż po upieczeniu nie rozkroić, musi on niestety przynajmniej godzinę studzić się na kratce. Choć to trudne bo chleb kusi wyglądem i zapachem, jest to konieczne, aby nabrał właściwej struktury :- )



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 360 – 370 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (ok. 7 g)

Dodatkowo:
  • mąka do oprószenia
  • papier do pieczenia
  • żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne

Obie mąki wymieszać i przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki (wodę, sól, cukier, drożdże) i wyrabiać przez 15 – 20 minut elastyczne ciasto. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu uderzyć ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i uformować bochenek. Ułożyć go na posypanym mąka papierze do pieczenia – ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania nie powinien przekroczyć godziny, ponieważ powinien jeszcze trochę wyrastać podczas pieczenia.

Półgodziny przed końcem wyrastania chleba należy włożyć do rozgrzanego do maksymalnej temperatury  piekarnika garnek żeliwny z pokrywką (lub naczynie żaroodporne).

Gdy chleb wyrośnie, oprószyć go mąką i naciąć go żyletką wzdłuż i wszerz (taki krzyż).
Garnek żeliwny wyjąć z piekarnika (uważając żeby się nie oparzyć!), zdjąć pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenieść chleb no naczynia. Chleb przykryć pokrywką i przenieść do piekarnika. 

Temperaturę zmniejszyć do 220°C i piec 30 minut. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb studzić na kratce przez co najmniej 1 godzinę. Nie należy kroić go na ciepło ponieważ podczas studzenia chleb uzyskuje swoją właściwą strukturę.

Smacznego :- )


Źródło przepisu: Chleby.info 


chleb na drożdżach
Chleb szwajcarski

łatwy chleb pieczony na drożdżach
Chleb szwajcarski

6 komentarzy :

  1. Pięknie Ci wyrósł, taki chlebek na śniadanie to prawdziwa uczta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli znajdziesz czas, polecam przepis - ten chleb jest przepyszny :)

      Usuń
  2. Muszę w końcu zacząć sama piec chlebek! Przepis faktycznie nie jest zbyt trudny, a chlebek wychodzi cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń