Zupa dyniowo – batatowa |
W tym roku mamy wyjątkowo piękną jesień. I choć dni nie są jeszcze mroźne to co raz częściej mam ochotę na rozgrzewające zupy. Nie ma dla mnie nic bardziej poprawiającego nastrój i jesienno-zimowa chandrę jak miska gorącej zupy. Dlatego dziś dzielę się przepisem na zupę dyniowo – batatową. Tym bardziej, że zupy dyniowe zajmują w moim menu specjalne miejsce. Ten słoneczny krem jest aromatyczny dzięki dodatkowi curry i kuminu rzymskiego i bardzo pikantna ponieważ dodałam sporą ilości chili. Jeśli macie zapas puree dyniowego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
Jak ugotować zupę dyniowo - batatową?
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 350-400 g batatów
- 500 g puree dyniowego (TUTAJ dowiesz się jak zrobić puree dyniowe)
- 1 ½ l rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki masła
- chili
- sól
Dodatkowo do podania:
- płatki migdałowe
- grzanki z pumpernikla
Na łyżeczce masła klarowanego zeszklić
pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę bataty i dusić
około 5 minut. Dodać puree dyniowe, dolać rosół i gotować na małym ogniu aż
słodkie ziemniaki będą miękkie.
Zupę zmiksować.
Do zupy dodać curry, kumin rzymski, zahartowaną
śmietanę i masło podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można rozcieńczyć ja
dolewając trochę rosołu lub wody. Zupę dyniowo-batatową doprawić do smaku solą
i chili.
Podawać z uprażonymi płatkami
migdałowymi i grzankami z pumpernikla.
Smacznego :- )
Zupa dyniowo – batatowa |
Bardzo apetycznie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię zupę dyniową.
OdpowiedzUsuńNo pięknie się prezentuje, jak malowana! <3
OdpowiedzUsuń