30 października 2018

Zupa dyniowo – batatowa

Zupa dyniowo – batatowa 
W tym roku mamy wyjątkowo piękną jesień. I choć dni nie są jeszcze mroźne to co raz częściej mam ochotę na rozgrzewające zupy. Nie ma dla mnie nic bardziej poprawiającego nastrój i jesienno-zimowa chandrę jak miska gorącej zupy. Dlatego dziś dzielę się przepisem na zupę dyniowo – batatową. Tym bardziej, że zupy dyniowe zajmują w moim menu specjalne miejsce. Ten słoneczny krem jest aromatyczny dzięki dodatkowi curry i kuminu rzymskiego i bardzo pikantna ponieważ dodałam sporą ilości chili. Jeśli macie zapas puree dyniowego zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
 
Zupa dyniowo – batatowa 

Jak ugotować zupę dyniowo - batatową?


Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 350-400 g batatów
  • 500 g puree dyniowego (TUTAJ dowiesz się jak zrobić puree dyniowe)
  • 1 ½ l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2  łyżeczki masła
  • chili
  • sól

Dodatkowo do podania:
  • płatki migdałowe
  • grzanki z pumpernikla

 
Zupa dyniowo – batatowa 
Na łyżeczce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w kostkę cebule i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę bataty i dusić około 5 minut. Dodać puree dyniowe, dolać rosół i gotować na małym ogniu aż słodkie ziemniaki będą miękkie.

Zupę zmiksować.

Do zupy dodać curry, kumin rzymski, zahartowaną śmietanę i masło podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można rozcieńczyć ja dolewając trochę rosołu lub wody. Zupę dyniowo-batatową doprawić do smaku solą i chili.

Podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi i grzankami z pumpernikla.

Smacznego :- )
Zupa dyniowo – batatowa 

                       

3 komentarze :