Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną |
Lubicie boczniaki? Ja je uwielbiam i zimą często wykorzystuje w mojej kuchni. Tym razem trafiły do zupy i to nie byle jakiej. Tym razem boczniaki zostały głównym składnikiem pożywnego krupnika z dodatkiem kaszy jaglanej. Zupa świetnie rozgrzewa i syci więc idealnie nadaje się na jesienno – zmowy obiad. Jeśli tak jak ja lubicie boczniaki wypróbujcie jeden z moich ulubionych przepisów na boczniaki z jarmużem i orzeszkami piniowymi.
Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną |
Jak ugotować krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną?
Składniki:
- 2 ½ l bulionu lub wywaru warzywnego
- 1 marchew
- ½ pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 suszone grzyby
- 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
- 150 g boczniaków
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Marchew,
pietruszkę i seler pokroić w kostkę, ziemniaki na większe kawałki, boczniaki w
paseczki. Do gorącego bulionu wrzucić warzywa oraz suszone grzybki, listek
laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, całość gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie .
Dodać
przepłukana wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować około 5 minut aż kasza się ugotuje.
Jeśli zupa jest byt gęsta dolać jeszcze dodatkową porcję bulionu.
Krupnik
z boczniakami i kasza jaglana podawać posypane natka pietruszki z ulubionym
pieczywem.
Smacznego:-
)
Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną |
Chętnie zjadła bym taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńSzczerze to nigdy nie jadłam boczniaków, ale słyszałam że świetnie smakują, jak tylko znów bede mogła jeść grzyby to spróbuję :)
OdpowiedzUsuńKasza świetnie pasuje do grzybów, więc połączenie kaszy jaglanej z boczniaki to super pomysł. Danie to można śmiało nazwać polską bombą witaminową. Na pewno wyszło smaczne :)
OdpowiedzUsuńTo podczas przygotowania z boczniaka zrobiły się suszone grzyby. Interesujące.
OdpowiedzUsuń