20 listopada 2018

Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną

Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną
Lubicie boczniaki? Ja je uwielbiam i zimą często wykorzystuje w mojej kuchni. Tym razem trafiły do zupy i to nie byle jakiej. Tym razem boczniaki zostały głównym składnikiem pożywnego krupnika z dodatkiem kaszy jaglanej. Zupa świetnie rozgrzewa i syci więc idealnie nadaje się na jesienno – zmowy obiad. Jeśli tak jak ja lubicie boczniaki wypróbujcie jeden z moich ulubionych przepisów na boczniaki z jarmużem i orzeszkami piniowymi.
Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną

 Jak ugotować krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną?

Składniki:
  • 2 ½ l bulionu lub wywaru warzywnego
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 suszone grzyby
  • 2 czubate łyżki kaszy jaglanej
  • 150 g boczniaków
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

 
Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną

Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, ziemniaki na większe kawałki, boczniaki w paseczki. Do gorącego bulionu wrzucić warzywa oraz suszone grzybki, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, całość gotować około 15  minut, aż warzywa będą miękkie .

Dodać przepłukana wrzątkiem kaszę jaglaną i gotować około 5 minut aż kasza się ugotuje. Jeśli zupa jest byt gęsta dolać jeszcze dodatkową porcję bulionu.

Krupnik z boczniakami i kasza jaglana podawać posypane natka pietruszki z ulubionym pieczywem.

Smacznego:- )

Krupnik z boczniakami i kaszą jaglaną


                       

4 komentarze:

  1. Szczerze to nigdy nie jadłam boczniaków, ale słyszałam że świetnie smakują, jak tylko znów bede mogła jeść grzyby to spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza świetnie pasuje do grzybów, więc połączenie kaszy jaglanej z boczniaki to super pomysł. Danie to można śmiało nazwać polską bombą witaminową. Na pewno wyszło smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To podczas przygotowania z boczniaka zrobiły się suszone grzyby. Interesujące.

    OdpowiedzUsuń