Hummus marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym |
Mam dla Was przepis na wyjątkowy hummus marchewkowy z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Niezwykła słodycz pieczonej marchewki, ostrość i świeżość imbiru, a wszystko doprawione aromatyczną pomarańczą. Uwielbiam hummus właśnie ze jego możliwość metamorfoz. Wystarczy puścić wodze fantazji i w kilka chwil wyczarowuje się pyszną pożywną pastę do chleba lub do podjadania z krakersami czy warzywami.
Jak zrobić hummus marchewkowy?
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ok. 250 g marchwi
- 2 łyżki oleju
- 3 - 4 łyżki tahini
- Sok z ½ pomarańczy
- Sok z cytryny – do smaku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta zmielonego kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- pieprz cayenne do smaku
- sól
- lodowata wody
Dodatkowo:
- plasterki marchewki do dekoracji
- oliwa do skropienia humusu
- czarny sezam
Hummus marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym |
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchew
przekroić wzdłuż, skropić olejem i oprószyć solą. I przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do miękkości
około 20 – 30 minut aż się lekko zarumieni. Ostudzić.
Ciecierzycę i marchew przełożyć do
blendera, dodać pastę tahini, sok pomarańczowy, imbir oraz przyprawy - wszystko zmiksować na bardzo gładką
pastę. Jeśli to konieczne pastę doprawić sokiem z cytryny i solą.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej masy dolewać powoli lodowatą wodę cały
czas miksując. Dodać jej wg uznania, żeby otrzymać ulubiona konsystencję
hummusu.
Przełożyć humus marchewkowy do miseczki lub słoika, skropić oliwą
i ozdobić kawałkami marchewki i ziarenkami czarnego sezamu.
Hummus przechowywać szczelnie zamknięty
w lodówce.
Podawać z pieczywem, chrupkimi
krakersami lub kawałkami warzyw.
Smacznego :- )
Hummus marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym |
u mnie pasta marchewkowo słonecznikowa, a u Ciebie widzę pyszny humus :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł. Jadłam podobna zupę krem o podobnym składzie, była obłędna w smaku.
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! A z pewnością smakuje jeszcze lepiej. To świetna alternatywa dla gotowego hummusu, który bardzo często zawiera w sobie mnóstwo chemii. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo mnóstwo osób może na tym skorzystać i zacząć się lepiej odżywiać! Ja od jakiegoś czasu staram się jeść zdrowo i dlatego muszę koniecznie wypróbować ten hummus. Ostatnim moim odkryciem był pudding z chia z jagodami, który jest nie tylko zdrowym, ale i przepysznym deserem. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to jak najbardziej polecam! :)
OdpowiedzUsuń