21 lutego 2019

Hummus marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym

Hummus  marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym
Mam dla Was przepis na wyjątkowy hummus marchewkowy z dodatkiem imbiru i soku pomarańczowego. Niezwykła słodycz pieczonej marchewki, ostrość i świeżość imbiru, a wszystko doprawione aromatyczną pomarańczą.  Uwielbiam hummus właśnie ze jego możliwość metamorfoz. Wystarczy puścić wodze fantazji i w kilka chwil wyczarowuje się pyszną pożywną pastę do chleba lub do podjadania z krakersami czy warzywami.  

Hummus  marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym

Jak zrobić hummus marchewkowy?

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 250 g marchwi
  • 2 łyżki oleju
  • 3 - 4 łyżki tahini
  • Sok z ½ pomarańczy
  • Sok z cytryny – do smaku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta zmielonego kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz cayenne  do smaku
  • sól
  • lodowata wody

Dodatkowo:
  • plasterki marchewki do dekoracji
  • oliwa do skropienia humusu
  • czarny sezam

Hummus  marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchew przekroić wzdłuż, skropić olejem i oprószyć solą. I przełożyć na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec do miękkości około 20 – 30 minut aż się lekko zarumieni. Ostudzić.

Ciecierzycę i marchew przełożyć do  blendera, dodać pastę tahini, sok pomarańczowy, imbir oraz przyprawy -  wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Jeśli to konieczne pastę doprawić sokiem z cytryny i solą. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej masy dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Dodać jej wg uznania, żeby otrzymać ulubiona konsystencję hummusu.

Przełożyć humus marchewkowy  do miseczki lub słoika, skropić oliwą i ozdobić kawałkami marchewki i ziarenkami czarnego sezamu.

Hummus przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.
Podawać z pieczywem, chrupkimi krakersami lub kawałkami warzyw.

Smacznego :- )

Hummus  marchewkowy z imbirem i sokiem pomarańczowym


                         

3 komentarze:

  1. u mnie pasta marchewkowo słonecznikowa, a u Ciebie widzę pyszny humus :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł. Jadłam podobna zupę krem o podobnym składzie, była obłędna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda! A z pewnością smakuje jeszcze lepiej. To świetna alternatywa dla gotowego hummusu, który bardzo często zawiera w sobie mnóstwo chemii. Świetnie, że dzielisz się takimi przepisami, bo mnóstwo osób może na tym skorzystać i zacząć się lepiej odżywiać! Ja od jakiegoś czasu staram się jeść zdrowo i dlatego muszę koniecznie wypróbować ten hummus. Ostatnim moim odkryciem był pudding z chia z jagodami, który jest nie tylko zdrowym, ale i przepysznym deserem. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to jak najbardziej polecam! :)

    OdpowiedzUsuń