Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu |
Skubaniec zwany kruszonem lub pleśniakiem to jedno z tych klasycznych ciast. Co jakiś czas powraca i zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Tym razem przygotowałam je w wersji która najczęściej gościła w moim rodzinnym domu z owocami z kompotu (śliwkami i agrestem). Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za tym kruchym ciastem. Po prostu nie zawsze było mi po drodze z owocami z kompotu :- ) Teraz z chęcią je piekę i częstuje najbliższych . Jeśli lubicie skubańca polecam Wam przepis na kruche ciasto z rabarbarem i migdałami – idealny przepis na zbliżającą się wiosnę.
Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu |
Jak zrobić skubańca z śliwkami i agrestem z kompotu?
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 220 g zimnego masła
- 2 łyżki smalcu
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier z wanilią
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 kompot śliwkowy
- 1 kompot agrestowy
Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu |
Owoce z kompotu przełożyć na durszlak i odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do
pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, smalcem, żółtkami, cukrem pudrem i cukrem
waniliowym. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto
podzielić na 4 części.
1 część ciasta wymieszać z kakao.
Blachę o wymiarach około 22 x 32 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć
2 części ciasta docisnąć i wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Podpiec
w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor (około 15 minut).
Białka ubijać ze szczyptą soli około
minuty, po czym małymi porcjami dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać na
najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę, a cały cukier rozpuści się
(nie będzie wyczuwalny pod palcami). Na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej
i dobrze rozmieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć odcedzone na
durszlaku śliwki i agrest. Na owoce poskubać kakaowe ciasto, następnie
kleksy piany z białek, a na wierzchu pokruszoną resztę ciasta (¼).
Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50
– 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić przykryć je folią
aluminiową.
Ciasto wystudzić i ewentualnie oprószyć
cukrem pudrem.
Smacznego :- )
Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu |
Bardzo lubię to ciasto. Musze spróbować zrobić ze śliwkami.
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za kawałeczek tego ciacha teraz ;)
OdpowiedzUsuńAle piękna stylizacja zdjęć! ; ) Super, to wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta sama kiedyś podobny przyrządzałam :D
OdpowiedzUsuńCiasto jakie robiła kiedyś moja mama :) Bardzo dziękuję za przepis, bo ja mam dosłoeniw lewe ręce do gotowania.
OdpowiedzUsuń