19 marca 2019

Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu

Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu
Skubaniec zwany kruszonem lub pleśniakiem to jedno z tych klasycznych ciast. Co jakiś czas powraca  i zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Tym razem przygotowałam je w wersji która najczęściej gościła w moim rodzinnym domu z owocami z kompotu (śliwkami i agrestem). Przyznam, że jako dziecko nie przepadałam za tym kruchym ciastem. Po prostu nie zawsze było mi po drodze z owocami z kompotu :- ) Teraz z chęcią je piekę i częstuje najbliższych . Jeśli lubicie skubańca polecam Wam przepis na kruche ciasto z rabarbarem i migdałami – idealny przepis na zbliżającą się wiosnę.
Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu

Jak zrobić skubańca z śliwkami i agrestem z kompotu?

Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 220 g zimnego masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 cukier z wanilią
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce:
  • 1 kompot śliwkowy
  • 1 kompot agrestowy

Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu

Owoce z kompotu przełożyć na durszlak i odcedzić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z posiekanym masłem, smalcem, żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać trochę zimnej wody. Ciasto podzielić na 4 części.
1 część ciasta wymieszać z kakao.

Blachę o wymiarach około 22 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć  2 części ciasta docisnąć i  wyrównać.  Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor (około 15 minut).

Białka ubijać ze szczyptą soli około minuty, po czym małymi porcjami dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać na najwyższych obrotach na sztywną i lśniącą pianę, a cały cukier rozpuści się (nie będzie wyczuwalny pod palcami). Na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dobrze rozmieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć odcedzone na durszlaku śliwki i agrest. Na owoce poskubać kakaowe ciasto,  następnie  kleksy piany z białek, a na wierzchu  pokruszoną resztę ciasta (¼).
Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 – 60 minut. Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić przykryć je folią aluminiową.

Ciasto wystudzić i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :- )
 
Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu

Skubaniec z śliwkami i agrestem z kompotu



                        

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Musze spróbować zrobić ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. co ja bym dała za kawałeczek tego ciacha teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękna stylizacja zdjęć! ; ) Super, to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta sama kiedyś podobny przyrządzałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jakie robiła kiedyś moja mama :) Bardzo dziękuję za przepis, bo ja mam dosłoeniw lewe ręce do gotowania.

    OdpowiedzUsuń