Deser limonkowy z chrupiącym cytrynowym karmelem |
Czy macie czasami ochotę na pyszny deser? Kiedy na dworze upał z chęcią przygotowuję coś orzeźwiającego, kwaskowatego i lekkiego. Ostatnio dzięki współpracy z firmą Limmi przygotowałam pyszny, aksamitny krem limonkowy. Deser przygotowany jest na bazie serka mascarpone, budyniu śmietankowego, kruchych ciastek oraz chrupiącego, kwaśnego karmelu. Aby krem nabrał orzeźwiającego smaku dodałam do niego kilka łyżek soku Limmi z limonki. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że buteleczka Limmi ma specjalną kapsułkę, która wypełniona jest olejkiem eterycznym ze skórki cytrusów. Dzięki temu sok smakuje niemalże jak świeżo wyciśnięty z owoców. Z soku Limmi powstał także chrupiący cytrynowy karmel. To taka kropka na „i” tego deseru i jeśli postanowicie go zrobić, nie rezygnujcie z niego.
Deser limonkowy z chrupiącym cytrynowym karmelem |
Jak zrobić orzeźwiający deser limonkowy z chrupiącym cytrynowym karmelem?
Chrupiący karmel cytrynowy
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku Limmi z limonki
Na patelnię z grubym dnem wsypać 2 łyżki cukru dodać
sok limmi z limonki i podgrzewać aż sok wyparuje, a cukier zacznie się topić.
Kiedy nabierze złocistego koloru przelać na silikonową matę, cienko rozsmarować - karmel ostudzić. Przed podaniem deseru
pokruszyć limonkowy karmel i ozdobić nim deser.
Krem limonkowy:
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ½ szklanka mleka
- 5 – 7 łyżek soku Limmi z limonki
Dodatkowo:
- kilka kruchych ciastek
- listki mięty do dekoracji
Deser limonkowy z chrupiącym cytrynowym karmelem |
Opakowanie budyniu śmietankowego rozpuścić w ½ szklanki mleka razem z 2 łyżeczkami cukru – wymieszać. Resztę mleka – 1 szklankę zagotować . Mleko zdjąć z ognia, wlać budyniową zawiesinę, dokładnie wymieszać. Gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń przykryć folią spożywcza i ostudzić. Do serka mascarpone porcjami dodawać ostudzony budyń – całość miksując na gładką masę. Na koniec dodać 5 – 7 łyżek soku Limmi z limonki i zmiksować. Ilość dodanego soku z limonki zależ jak bardzo kwaśny ma być krem. Jeśli masa będzie dla Was nie zbyt słodka można dodać trochę cukru pudru.
W pucharkach lub szklankach ułożyć warstwę pokruszonych
ciastek, na nie wyłożyć orzeźwiający limonkowy krem – schłodzić w lodówce.
Przed podaniem deser limonkowy ozdobić kawałkami kwaśnego karmelu i listami mięty.
Smacznego :- )
Deser limonkowy z chrupiącym cytrynowym karmelem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz