Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam owsianki. Kiedy na dworze robi się ciepło przychodzi pora na orzeźwiające nocne owsianki. Wieczorem przygotowuję porcję owsianki w słoiku i rano zabieram desero-śniadanie do pracy. Dziś wersja z malinami, bo to moje ulubione owoce, ale możecie wybrać swoje ulubione owoce. Teraz taka owsianka smakuje cudownie przygotowana ze świeżych truskawek, ale lubię także dodać porcję jagód, mango, ananasa, brzoskwiń … co tylko znajdziecie pod ręką. Na blogu znajdziecie także przepis na owsiankę z rokitnikiem i marchewką – koniecznie spróbujcie.
Jak zrobić nocną owsiankę czyli pyszny deser na zdrowe śniadanie?
Składniki:
- po pierwsze – 5 łyżek płatków owsianych górskich.
- po drugie – ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody.
- po trzecie – 2 łyżeczki miodu.
- po czwarte – 1 łyżeczka siemienia lnianego.
- po piąte – 2 łyżeczki płatków migdałowych.
- po szóste – ½ szklanki jogurtu greckiego.
- po siódme – 1 szklanka malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone).
Do
wysokiego naczynia (szklanka lub słoik) wsypać płatki owsiane, siemię lniane, płatki
migdałowe, dodać 1 łyżeczkę miodu i
zalać przegotowaną, schłodzoną wodą (około ½ szklanki, tak aby woda zakryła
całkowicie płatki).
Na
płatki wyłożyć jogurt grecki, następnie zmiksowane z 1 łyżeczką miodu maliny
(lub inne ulubione owoce: truskawki, jagody, ananas, mango).
Owsiankę
przykryć i wstawić do lodówki na noc lub
minimum na 5 godzin.
Gotowe
- smacznego :- )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz