25 maja 2021

Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello

wegetariański hamburger, portobello, grillowane pieczarki
Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello
Jak zrobić najlepsze warzywne hamburgery z  pysznymi grillowanymi  pieczarkami Portobello. Przepis jest bardzo prosty, a tajemnicą wyjątkowego smaku grzybów jest dodatek do marynaty octu balsamicznego Ponti, która nadaje głębię smaku.  Ocet balsamiczny Ponti najczęściej dodaję do sosów lub sałat, ale świetnie się sprawdza jako składnik wszelkiego rodzaju marynat. Duże kapelusze pieczarek można przygotować na grillu lub zimą na patelni grillowej. Tak przygotowane grzyby można podawać jako osobne danie ze świeżymi warzywami i zielonym sosem z dodatkiem bazyliowego Ponti Pesto alla Genovese.  Dla mnie jednak grillowane pieczarki Portobello najlepiej smakują w postaci warzywnych hamburgerów z chrupiąca bułką.

 

pieczarki w marynacie, ocet balsamiczny Ponti,
Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello

Jak zrobić najlepsze hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello?

Składniki:

  • 4 duże kapelusze pieczarek Portobello
  • 8 łyżek octu balsamicznego Ponti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ½   łyżki posiekanego  świeżego rozmarynu (lub ½ łyżki suszonego)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne 

Zielony sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki zielonego  Ponti Pesto alla Genovese
  • szczypta pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Jeśli to konieczne doprawić do saku solą i pieprzem. Jeśli chcecie aby sos był bardziej aromatyczny dodajcie więcej zielonego Ponti Pesto alla Genovese – gotowe.

Dodatkowo:

  • 4 bułki
  • plastry pomidora
  • plastry cienko pokrojonej czerwonej cebuli
  • plastry zielonego ogórka
  • kilka listków ulubionej sałaty

pieczarki w marynacie, ocet balsamiczny Ponti,
Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello

W płytkim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny Ponti, oliwę, sos sojowy oraz przyprawy ( posiekany drobno rozmaryn, granulowany czosnek, świeżo mielony pieprz oraz pieprz cayenne. Powstałą marynata posmarować kapelusze pieczarek Portobello i pozostawić na około 5 minut..

Następnie obrócić na druga stronę i jeszcze raz posmarować z każdej strony marynatą i odstawić na kolejne 5 minut. Grzyby mogą marynować się nawet 30 minut, im dłużej będą w marynacie tym intensywniejszy będą miały smak.

Rozpalić grilla lub rozgrzać patelnię grillową posmarowana odrobina oleju. Kapelusze Portobello grillować z każdej strony po około 4-5 minut aż się karmelizują i nabiorą głębokiego złocistego koloru. Pozostałą marynata posmarować grzyby podczas smażenia.

Bułki przekroić i opiec na grillu lub patelni, posmarować zielonym sosem i złożyć hamburgery z ulubionymi dodatkami: sałata, zgrillowana pieczarka, plastry pomidora, ogórka i cebuli.

Smacznego :- )

pieczarki w marynacie, ocet balsamiczny Ponti,
Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello

pieczarki w marynacie, ocet balsamiczny Ponti,
Hamburgery z grillowanymi pieczarkami Portobello



                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz