Wspomnienie dzieciństwa i najłatwiejszy przepis na świecie. Ciastka, które przygotowywałam w domu jako nastolatka, kiedy nie było w domu nic słodkiego. Nie wiedzieć czemu, mówiliśmy na nie kukurydzki i pod takim tytułem są zapisane w moim starym zeszycie z przepisami. Kiedy patrzę dziś na ten przepis stwierdzam, że w porównaniu ze sklepowymi słodkościami to bardzo zdrowa przekąska. Najlepiej smakują z szklanka zimnego mleka albo gorzka kawą.
Jak przygotować owsiane ciastka jeżyki - bez pieczenia?
Składniki:- 100 gramów masła
- 100 gramów cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 4 czubate łyżki kakao
- 150 gramów płatków owsianych
Owsiane ciastka jeżyki - bez pieczenia |
Masło roztopić w garnku, dodać do niego cukier puder,
miód oraz kakao, mieszać aż wszystkie składniki się połączą i powstanie
czekoladowy sos. Do gotującego się płynu dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Masę lekko ostudzić, a następnie formować kulki lub spłaszczone ciastka. Owsiane
jeżyki pozostawić do wystygnięcia.
Świetnie smakują z mlekiem lub kawą.
Smacznego ; -)
Owsiane ciastka jeżyki - bez pieczenia |
Kukurydzki u mnie robiło sie je z płatków kukurydzianych. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń