14 czerwca 2021

Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady

ciasto truskawkowe, gdy w brzuchu burczy, truskawki
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady

Czerwiec to truskawki, Dzień Ojca i urodziny mojego taty, musi się wiec pojawić tort truskawkowy. Torty truskawkowe robię często i w najróżniejszych odsłonach: ze śmietaną, z masą budyniowa i aż nie mogę uwierzyć, że na blogu nie ma ani jednego przepisu na taki wiosenno-letni tort. Dziś przepis na tort z truskawkami, galaretką i kremem z białej czekolady. Świetnie komponuje się lekki puszysty biszkopt, słodki krem z kwaskowatymi truskawkami i orzeźwiającą zimną galaretką. Mam nadzieję, ze skorzystacie z przepisu i przygotujecie choć raz w sezonie truskawkowym to pyszne ciasto.  

ciasto truskawkowe, truskawki,
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady

Jak zrobić tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady?

Składniki na biszkopt (średnica 24 cm):

  • 4 jaja
  • 90 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

Krem z białej czekolady

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • ok 150 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • ok 500 g truskawek
  • listki mięty
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

 

ciasto truskawkowe, truskawki, deser truskawkowy
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Białą czekoladę posiekać i  zalać gorącą śmietaną, pozostawić na ok 5 minut po czym wymieszać. Mieszać tak długo aby powstała gładka masa. Czekoladową masę schłodzić w kąpieli wodnej i wstawić do lodówki aby porządnie się schłodziła. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Przygotowanie puszystego biszkoptu: jajka ubić z 90 g cukru oraz cukrem waniliowym  na puszystą masę. Wcześniej przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz  proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać  z masą jajeczną. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Do formy przelać ciasto i piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

Truskawki umyć i osuszyć. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę, resztę zostawić do dekoracji tortu.

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, schłodzić.

Przygotowanie masy czekoladowej. Do miski włożyć schłodzony serek mascarone, chwilę ubijać mikserem i powoli wlewać masę z białej czekolady. Ubijać tak długo aż masa będzie miała idealną, sztywna konsystencję. Odłożyć 4 łyżki masy do miseczki. Resztę kremu wymieszać z pokrojonymi w kostkę truskawami.

Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolny blat wyłożyć krem z białej czekolady z truskawkami. Masa przykryć drugim blatem biszkopta. Wierz tortu posmarować pozostałą masą śmietanową. Ułożyć na niej truskawki przekrojone na pół lub w ćwiartki. Ułożyć dla ozdoby kilka listków miętowych. Całość zalać zimną galaretką truskawkową. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Smacznego: -)

ciasto truskawkowe, deser truskawkowy
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady



                      

3 komentarze:

  1. Nie wiem jak go opisać, jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomyliłam się i usunęłam komentarz. Pięknie się prezentuje. Na ten okres letni idealny:-)

    OdpowiedzUsuń