Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady |
Czerwiec to truskawki, Dzień Ojca i urodziny mojego taty, musi się wiec pojawić tort truskawkowy. Torty truskawkowe robię często i w najróżniejszych odsłonach: ze śmietaną, z masą budyniowa i aż nie mogę uwierzyć, że na blogu nie ma ani jednego przepisu na taki wiosenno-letni tort. Dziś przepis na tort z truskawkami, galaretką i kremem z białej czekolady. Świetnie komponuje się lekki puszysty biszkopt, słodki krem z kwaskowatymi truskawkami i orzeźwiającą zimną galaretką. Mam nadzieję, ze skorzystacie z przepisu i przygotujecie choć raz w sezonie truskawkowym to pyszne ciasto.
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady |
Jak zrobić tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady?
Składniki na
biszkopt (średnica 24 cm):
- 4 jaja
- 90 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 90 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z białej
czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- ok 150 g białej czekolady
Dodatkowo:
- ok 500 g truskawek
- listki mięty
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady |
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Białą czekoladę posiekać i zalać gorącą śmietaną, pozostawić na ok 5 minut po czym wymieszać. Mieszać tak długo aby powstała gładka masa. Czekoladową masę schłodzić w kąpieli wodnej i wstawić do lodówki aby porządnie się schłodziła. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Przygotowanie
puszystego biszkoptu: jajka ubić z 90 g cukru oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Wcześniej przesianą mąkę
pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do
pieczenia, delikatnie wymieszać z masą
jajeczną. Przygotować okrągłą formę o średnicy 24 cm. Dno blaszki wyłożyć
papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Do formy przelać ciasto i piec około
20 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
Truskawki umyć i osuszyć. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę, resztę zostawić do dekoracji tortu.
Galaretkę
truskawkową rozpuścić w 1 ½ szklanki gorącej wody, schłodzić.
Przygotowanie masy czekoladowej. Do miski włożyć schłodzony serek mascarone, chwilę ubijać mikserem i powoli wlewać masę z białej czekolady. Ubijać tak długo aż masa będzie miała idealną, sztywna konsystencję. Odłożyć 4 łyżki masy do miseczki. Resztę kremu wymieszać z pokrojonymi w kostkę truskawami.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolny blat wyłożyć krem z białej czekolady z truskawkami. Masa przykryć drugim blatem biszkopta. Wierz tortu posmarować pozostałą masą śmietanową. Ułożyć na niej truskawki przekrojone na pół lub w ćwiartki. Ułożyć dla ozdoby kilka listków miętowych. Całość zalać zimną galaretką truskawkową. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Smacznego: -)
Tort truskawkowy z galaretką i kremem z białej czekolady |
Nie wiem jak go opisać, jest super!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPomyliłam się i usunęłam komentarz. Pięknie się prezentuje. Na ten okres letni idealny:-)
OdpowiedzUsuń