21 lutego 2022

Chiński smażony ryż z jajkiem

smażony ryż, ryż z jajkiem, chińszczyzna
Chiński smażony ryż z jajkiem

Dziś mam dla Was przepis na pyszny smażony ryż z jakiem w stylu chiński. Szybkie danie, które można przygotować w 15 minut. Do przygotowania smażonego ryżu najlepiej sprawdzi się schodzony  ryż długoziarnisty  koniecznie ugotowany dzień wcześniej. Polecam też użycie do smażenia masła zamiast oleju. Dzięki niemu ryż ładnie się rumieni i nadaje daniu maślanego aromatu. Jeśli stwierdzicie, że danie jest za mało słone lub ostre dodajcie więcej sosu sojowego lub sosu Sriracha. Przed podaniem koniecznie posypcie całość zieloną cebulką – będziecie zachwyceni.

chińszczyzna, ryz z jajkiem, smażony ryż
Chiński smażony ryż z jajkiem

 Jak przygotować chiński smażony ryż z jajkiem?

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
  • ½ czerwonej papryki
  • ¾ szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 3 szklanki zimnego ugotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha
  • 1 pęczek zielonej cebulki drobno posiekanej
ryż smażony, ryż z jajkiem, chińszczyzna
Chiński smażony ryż z jajkiem

W woku lub na dużej patelni rozgrzać  1 łyżkę masła i wlać rozbełtane jajka. Mieszać intensywnie aż jajko się setnie. Usmażone jajka przełożyć do miseczki.

Rozpuść drugą łyżkę masła na patelni, dodać pokrojona w kostkę cebulę, marchewkę, paprykę oraz fasolkę szparagową.

Całość smażyć przez około 4 minuty, aż cebula i marchewka zmiękną. Dodaj posiekany czosnek i imbir.

Smażyć wszystko  jeszcze przez 1 minutę. Dodać zimny ugotowany ryż, sos sojowy oraz sos Sriracha. Smażyć mieszając intensywnie przez 2 minuty, następnie dodać  jajka i połączyć wszystkie składniki

Przed podaniem posypać posiekaną  zieloną cebulką.

Smacznego :- )

ryz z jajkiem, ryż smażony, chińszczyzna, ryż z warzywami, ryż z patelni
Chiński smażony ryż z jajkiem



                     

1 komentarz: