Chiński smażony ryż z jajkiem |
Dziś mam dla Was przepis na pyszny smażony ryż z jakiem w stylu chiński. Szybkie danie, które można przygotować w 15 minut. Do przygotowania smażonego ryżu najlepiej sprawdzi się schodzony ryż długoziarnisty koniecznie ugotowany dzień wcześniej. Polecam też użycie do smażenia masła zamiast oleju. Dzięki niemu ryż ładnie się rumieni i nadaje daniu maślanego aromatu. Jeśli stwierdzicie, że danie jest za mało słone lub ostre dodajcie więcej sosu sojowego lub sosu Sriracha. Przed podaniem koniecznie posypcie całość zieloną cebulką – będziecie zachwyceni.
Jak przygotować chiński smażony ryż z jajkiem?
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
- ½ czerwonej papryki
- ¾ szklanki mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 3 szklanki zimnego ugotowanego ryżu
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu Sriracha
- 1 pęczek zielonej cebulki drobno posiekanej
Chiński smażony ryż z jajkiem |
W woku lub na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wlać rozbełtane jajka. Mieszać
intensywnie aż jajko się setnie. Usmażone jajka przełożyć do miseczki.
Rozpuść drugą łyżkę masła na patelni, dodać pokrojona w
kostkę cebulę, marchewkę, paprykę oraz fasolkę szparagową.
Całość smażyć przez około 4 minuty, aż cebula i marchewka
zmiękną. Dodaj posiekany czosnek i imbir.
Smażyć wszystko
jeszcze przez 1 minutę. Dodać zimny ugotowany ryż, sos sojowy oraz sos
Sriracha. Smażyć mieszając intensywnie przez 2 minuty, następnie dodać jajka i połączyć wszystkie składniki
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną cebulką.
Smacznego :- )
Chiński smażony ryż z jajkiem |
Smaczne i szybkie wege danie :)
OdpowiedzUsuń