Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu |
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu to świetny pomysł na Tłusty Czwartek. Ciasto jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych a jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez kuchenny lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz. Taki wielki racuch godnie zastąpi pączka czy chruścika i dostarczy wielu doznań naszemu podniebieniu. Ciasto świetnie smakuje z kwaśna śmietaną i owocami, oprószony odrobiną cukru pudru.
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu |
Jak zrobić funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu?
Składniki:
- 3 niepełne szklanki mąki pszennej
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 250 ml (1 szklanka) wody gazowanej
- 2 duże jajka (używam jajek o wadze około 75 g)
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mocnego alkoholu (np. wódki lub spirytusu)
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia: olej albo smalec – ja podobnie jak pączki i faworki smażyłam funnel cake na smalcu
Do podania:
- jagody, porzeczka, truskawki, maliny, poziomki czy inne drobne owoce
- kwaśna gęsta śmietana, serek waniliowy lub bita śmietana
- miód albo syrop daktylowy
- cukier puder
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu |
Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać sól i ubić na
sztywną pianę, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka i ubijać razem przez
chwilę, aż masa jajeczna będzie jednolita. Partiami dodawać do masy jajecznej mąkę, mleko i wodę oraz alkohol miksując na
średnich obrotach.
Na patelni albo w płytkim garnku rozgrzać tyle tłuszczu, aby ciast mogło
swobodnie pływać (około 3 centymetry od dna). Temperatura tłuszczu powinna wynosić
około 175 – 180 stopni, wtedy ciasto nie
opije się tłuszczu ani się nie przypali podczas smażenia.
Do kuchennego lejka wlać porcję ciasta - dół lejka należy
zatkać palcem, aby ciasto nie wypłynęło.
Nad patelnią odsłonić otwór lejka i spiralnym ruchem wlać
ciasto na gorący tłuszcz. Ciasto smażyć na średnim ogniu aż się zrumienieni. Następnie
odwrócić i dosmażyć z drugiej strony.
Gotowy funnel cake przełożyć na papierowy ręcznik, aby
odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Funnel cake przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i
podawać z ulubionymi dodatkami. Dla mnie najlepszy z kwaśną śmietaną i czarną
porzeczką.
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu |
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu |
Ależ ciekawe rozwiązanie;) Wygląda bardzo apetycznie:D
OdpowiedzUsuń