24 lutego 2022

Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu

racuchy, naleśniki, placki
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu

Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu to świetny pomysł na Tłusty Czwartek. Ciasto jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych a jego przygotowanie polega na wylewaniu ciasta przez kuchenny lejek (funnel) okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz. Taki wielki racuch godnie  zastąpi pączka czy chruścika i dostarczy wielu doznań naszemu podniebieniu. Ciasto świetnie smakuje z kwaśna śmietaną i owocami, oprószony odrobiną cukru pudru.

racuchy, naleśniki, placki, naleśnik gigant
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu

Jak zrobić funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu?

Składniki:

  • 3 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 250 ml (1 szklanka) wody gazowanej
  • 2 duże jajka (używam jajek o wadze około 75 g)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (np. wódki lub spirytusu)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia: olej albo smalec – ja podobnie jak pączki i faworki smażyłam funnel cake na smalcu

Do podania:

  • jagody, porzeczka, truskawki, maliny, poziomki czy inne drobne owoce
  • kwaśna gęsta śmietana, serek waniliowy lub bita śmietana
  • miód albo syrop daktylowy
  • cukier puder

 

naleśnik gigant, racuchy, placki, tłusty czwartek
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu

Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać sól i ubić na sztywną pianę, dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka i ubijać razem przez chwilę, aż masa jajeczna będzie jednolita. Partiami dodawać do masy jajecznej  mąkę, mleko i wodę oraz alkohol miksując na średnich obrotach.

Na patelni albo w płytkim garnku  rozgrzać tyle tłuszczu, aby ciast mogło swobodnie pływać (około 3 centymetry od dna). Temperatura tłuszczu powinna wynosić około  175 – 180 stopni, wtedy ciasto nie opije się tłuszczu ani się nie przypali podczas smażenia.

Do kuchennego lejka wlać porcję ciasta - dół lejka należy zatkać palcem, aby ciasto nie wypłynęło.

Nad patelnią odsłonić otwór lejka i spiralnym ruchem wlać ciasto na gorący tłuszcz. Ciasto smażyć na średnim ogniu aż się zrumienieni. Następnie odwrócić i dosmażyć z drugiej strony.

Gotowy funnel cake przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Funnel cake przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami. Dla mnie najlepszy z kwaśną śmietaną i czarną porzeczką.

 Smacznego:- )

tłusty czwartek, naleśnik gigant, racuchy, placki
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu

tłusty czwartek, naleśnik gigant z chaty wędrowca, racuchy
Funnel cake – lane ciasto naleśnikowe, smażone na głębokim tłuszczu


                      

1 komentarz: