Makaron pappardelle z pieczarkami portobello |
Kiedy nie mam czasu na gotowanie, chętnie sięgam po makarony. W kilkanaście minut można z nich wyczarować pyszny obiad czy kolację. Dziś mam dla Was przepis na szerokie wstążki makaronu z aromatycznym sosem z brązowych pieczarek portobello. Do przygotowania tego dania użyłam dużych kapeluszy, które nadają się także do grillowania (np. do przygotowania pieczarkowych burgerów), które pokroiłam w spora kostkę. Sos jest bardzo aromatyczny dzięki dodatkowi rozmarynu, czosnku, octu balsamicznego oraz koncentratu pomidorowego. Jeśli tak jak ja lubicie makarony, zapraszam Was do wypróbowania przepisu.
Makaron pappardelle z pieczarkami portobello |
Jak zrobić pyszny makaron pappadrelle (wstążki) z brązowymi pieczarkami portobello?
Składniki:
- ok. 3 łyżki oliwy
- 3 szalotki
- 5 dużych (grillowych) kapeluszy portobello
- 250 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki)
- 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki drobno posiekane świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu)
- ½ łyżeczki płatków chili
- ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki masła
- Sól
Dodatkowo:
- 50 g twardego sera (np. Parmezanu, Grana Padano)
Makaron pappardelle z pieczarkami portobello |
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy zeszklić pokrojone w
piórka szalotki (uważać żeby szalotka się nie zrumieniła.
Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i smażyć przez kilka
minut, aż nabiorą koloru. Wymieszać i dodać ½ łyżeczki soli. Gotować, aż grzyby
zmiękną, a płyn wyparuje.
W międzyczasie w dużym garnku zagotować wodę i dodaj 2 łyżki soli. Makaron pappardelle
(szerokie wstążki) ugotować al dente, zgodnie z opisem z opakowania. Odlać około ⅔ szklanki
wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzić makaron.
Do pieczarek dodać drobno posiekany czosnek, rozmaryn,
chili, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny oraz masło. Do pieczarek dodać
połowę wody z gotowania makaronu. Całość mieszać na średnim ogniu, aż powstanie
aromatyczny sos. Do grzybowego sosu dodać wstążki makaronu i delikatnie wymieszać
szczypcami, tak aby całość pokrył sos. Jeśli
danie wydaje się zbyt suche dodać więcej wody. W razie potrzeby całość doprawić
solą i chili do smaku.
Przed podaniem posypać pappardelle z portobello posypać
startym parmezanem.
Smacznego :- )
Makaron pappardelle z pieczarkami portobello |
Uwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, także trafiłaś z tym daniem idealnie w mój gust ;) Wygląda naprawdę zachęcająco, także będę musiała przy najbliższej okazji podziałać z tym daniem. Zaciekawiły mnie też te pieczarkowe burgery, które jak podejrzewam idealnie podejdą mojej rodzince :P Co jak co ale przepisy, które tu podajesz są naprawdę ciekawe i będę musiała wstępować tu znacznie częściej ;) Także wielkie dzięki za ten przepis! Mam nadzieję, że to danie wyjdzie mi bez problemu (nie jestem mistrzynią kuchni) ;)
OdpowiedzUsuń