Ciasto Hucułka |
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że prędzej czy później sprawdzę jak smakuje. Wygląda niesamowicie i jest pyszne. Hucułka choć wygląda bardzo okazale wcale nie jest trudna do przygotowania. Kruche spody z domowym dżemem wiśniowym, z chrupiącymi orzechami, delikatną pianką a wszystko przełożone słodkim, aksamitnym kremem kajmakowym. Jeśli szukacie ciasta które zrobi wrażenie hucułka będzie idealna.
Jak przygotować ciasto Hucułka?
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maki krupczatki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 125 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 1 ½ łyżki kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego np. z czarnej porzeczki)
- 3 białka
- ½ szklanki cukru
- ½ opakowania kisielu wiśniowego
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
Krem
kajmakowy:
- 125 g masła
- 300 g kajmaku
Ciasto Hucułka
Przygotować
kruche ciasto zagniatając szybko mąkę, masło, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę
oraz proszek do pieczenia. Ciasto podzielić
na 2 części. Z każdej części odciąć po 1/5 ciasta i schować do zamrażalki.
Dwie blaszki
o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wylepić blaszki
i schować do zamrażalki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 190 ˚C
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Kiedy piana jest gęsta i lśniąca dodać kisiel wiśniowy. Całość delikatnie wymieszać mikserem.
Ciasto Hucułka
Wyjąć blaszki z ciastem z zamrażalki. Na wierzchu każdej z blaszek rozsmarować porcję dżemu wiśniowego, posypać posiekanymi orzechami. Pianę podzielić na dwie części i przełożyć na ciasto. Na koniec na warstwę piany zetrzeć na tarce o dużych oczkach po 1/5 zmrożonego ciasta.
Ciasto wstawić
do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 35 minut.
Ciasto wystudzić.
Krem
kajmakowy: masło zmiksować na puch, a następnie dodawać po łyżce kajmaku . Gotową
masę wykładamy na dolny blat, przykrywamy drugim blatem. Ciasto owinąć w folię
spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Przed
dodaniem wyjąć ciasto z lodówki.
Smacznego :-
)
Ciasto Hucułka
Pyszny ten torcik! Zrobiłem na urodziny mojej mamie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie! Super, że dzielisz się z nami również słodkimi przepisami. Ciasto z pewnością na wielu zrobi wrażenie, ponieważ wygląda bardzo okazale!
OdpowiedzUsuń