Bułeczki szafranowe świętej Łucji |
Lussekatter (lussebullar, saffransbullar) – to aromatyczne, pachnące szafranem bułeczki, zawijane fikuśnie w kształt litery „s”. Te szwedzkie szafranowe bułeczki wypiekane w okresie adwentu i kojarzą się głównie z obchodzonym 13 grudnia dniem świętej Łucji. W ten najkrótszy dzień w roku (zgodnie z kalendarzem juliańskim) przypada szwedzkie Święto Światła i w całym kraju odbywają się pochody ubranych na biało dziewcząt niosących świece.
Z 13 grudnia
związany jest także zwyczaj
przepowiadania pogody na cały przyszły rok. Każdy z dwunastu dni, jakie
pozostały do świąt Bożego Narodzenia, przynosi pogodę dla kolejnych miesięcy
nadchodzącego roku.
Bułeczki świętej Łucji są puszyste, z wyraźnie wyczuwalnym szafranowym aromatem, świetnie smakują z kawą, gorącą czekoladą lub z grzanym korzennym czerwonym winem. Bułeczki najlepiej smakują tuż po wyjęciu z piekarnika, jeśli chcecie je przechowywać dłużej, proponuję je zamrozić.
|
Jak zrobić Lussekatter - bułeczki szafranowe świętej Łucji?
Składniki:
- 500 g mąki,
- 35 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli
Syrop szafranowy :
- 25 ml wody,
- 25 ml cukru,
- 0,5 g szafranu
Dodatkowo:
- Rodzynki, żurawiny lub suszone wiśnie.
- 1 jajko do smarowania
|
Przygotować syrop szafranowy : wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować
na małym ogniu około minutę. Zdjąć rondel z ognia i dodać roztarte w moździerzu
nitki szafranu. Syrop odstawić do ostygnięcia.
Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać połowę podgrzanego mleka
i łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszać, aż drożdże
rozpuszczą się. Odstawić na chwilę na 15 minut.
Masło rozpuścić w pozostałym mleku.
Do rozpuszczonych drożdży dodać jajko, cukier puder, sól,
syrop szafranowy i mąkę. Zagniatając dodawać mleko z masłem. Starannie wyrobić
ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.
Ciasto uformować w kulę i odstawić w ciepłe miejsce przykrywając
bawełniana ściereczką. Ciasto powinno podwoić
swoją objętość , co trwa około godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Rozwałkować lekko i podzielić
na około 20 pasków. Każdy pasek zrolować
na wałeczek o długości około 25 cm. Zawinąć końcówki w odwrotnych kierunkach,
formując kształt litery S. W środek każdej spiralki włożyć rodzynkę.
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Wyrośnięte szafranowe bułeczki posmarować rozmąconym
jajkiem.
Piec około 5-7 minut,
aż bułeczki ładnie się zarumienią.
Bułeczki można podawać z masłem i gorącym kakao.
Smacznego :- )
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz