Rogaliki Babci Marysi |
Choć w Poznaniu w listopadzie zajadamy się rogalami świętomarcińskimi to lubię w tym czasie upiec mniejsze rogaliki, które przygotowywała moja mama. Rogaliki mama piekła zawsze z konfiturą z czarnej porzeczki i pamiętam, że w dzieciństwie przepadałam za nimi. Teraz doceniam, że ciasto nie jest słodkie i można je nadziewać wszystkim co wpadnie nam do ręki. Ciasto drożdżowe dojrzewa w lodówce, łatwo się je wyrabiania. Słodyczy rogalikom nadaje nadzienie i odrobina cukru pudru. Rogaliki babci Marysi dobrze się przechowują i świetnie smakują do popołudniowej kawy. Tym razem część rogalików upiekłam z nadzieniem figowo-makowym a część z domowymi powidłami. Które są lepsze? Spróbujcie sami:- )
Rogaliki Babci Marysi |
Jak upiec półkruche rogaliki drożdżowe?
Ciasto drożdżowe:
- 80 g drożdży
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ¾ kg mąki
- 250 g schłodzonego masła
- 4 jajka
Drożdże wymieszać z cukrem i kwaśną śmietaną – odstawić na
15 minut.
Mąkę przesiekać z masłem, dodać jajka i drożdże. Zagnieść ciasto.
Odstawić na 1 h lub na całą noc do lodówki.
Nadzienie figa z makiem:
- 150 g maku
- 100 g suszonych fig
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 5 -7 daktyli do smaku
- 1 łyżka miodu
Nadzienie owocowe:
- Powidła śliwkowe lub inna gęsta konfitura.
Rogaliki Babci Marysi |
Mak przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem parę centymetrów nad poziom maku i gotować 20-30 minut. Mak dobrze odcedzić.
Figi zalać wrzątkiem, pozostawić na 15 minut i odcedzić.
Zmiksować mak z figami, płatkami migdałowymi i daktylami,
dodając do smaku miód.
Ciasto wyjąć z lodówki i ponownie zagnieść. Ciasto podzielić
na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3 – 4 mm (jak na
pierogi), podzielić na osiem trójkątów. Na szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki
nadzienia makowego i zwinąć, formując rogaliki, instrukcję znajdziecie TUTAJ
Rogaliki ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor 20-25
minut. Przed podaniem rogaliki posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Piec 20-25 minut w 180st C.
Rogaliki Babci Marysi |
Wspaniałe rogaliki. Dzisiaj u mnie też świętowanie Marcina. 💗😀
OdpowiedzUsuń