Ciasteczka owsiane |
Ciasteczka, którym nie można się oprzeć. Kiedy zacznie się chrupać nie ma odwrotu, trzeba sięgać po następne i następne… W smaku przypominają te, które można kupić w Ikei, ale są znacznie smaczniejsze. Ponieważ są to ciasteczka zawierające płatki owsiane oprócz tego, że są smaczne dostarczają solidną porcje błonnika. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka:- ) Ciasteczka bardzo proste do zrobienia i idealnie nadają się na modyfikacje w zależności od humoru i apetytu. Można wzbogacić je o pestki dyni, słonecznik, orzechy, sezam, migdały, żurawinę, miód, czekoladę…
Jak zrobić najlepsze na świecie ciastka owsiane?
Składniki:
· 200 g miękkiego masła
· ½
szklanki drobnego cukru
· ⅓
szklanki brązowego cukru
· 1
duże jajko
· 1
łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
· 1
szklanka mąki pszennej
· ½
łyżeczki proszku do pieczenia
· ½
łyżeczki sody
· szczypta
soli
· 3
szklanki płatków owsianych górskich (ewentualnie błyskawicznych)
Wymieszać mąkę z
proszkiem, sodą i płatkami owsianymi. Masło utrzeć na puch wraz z cukrami
następnie dodać jajko i dokładnie wymieszać. Wsypać wszystkie składniki sypkie i zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki
wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i układać na blasze w sporych
odstępach ponieważ ciastka mocno rośną i się „rozpływają”. Piekarnik nagrzać do
180°C i
piec ciasteczka 12 – 16 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika, kiedy
stwardnieją zdjąć z blachy.
Ciasteczka można udekorować polewą czekoladową wedle uznania
gorzką lub mleczną.
Ciasteczka można przechowywać
w metalowej puszce wówczas nie trąca chrupkości.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Z piekarnika
Pyszne ciasteczka, polecam je wszystkim...
OdpowiedzUsuńmooje ulubione cisteczka, smakują naprawdę jak te z IKEA. Spróbowałam upiec raz bez przekonania a teraz co sobota sa naszym gościem :):)
OdpowiedzUsuń