Chrupiące gofry |
Gofry lubią chyba wszyscy. Dla mnie do smak dzieciństwa i wakacji. Chętnie wracam do tego smaku kiedy tylko mam okazję. Po wielu próbach i błędach powstał przepis na pyszne, lekkie, chrupiące gofry. Idealne z cukrem pudrem, owocami, dżemami, nutellą i oczywiście z bitą śmietaną :-)
Jak zrobić najlepsze chrupiące gofry?
Składniki:- 3 jaja
- 80 ml oleju
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ szklanki jogurtu
- ¼ szklanki wody mineralnej
- 2 ½ szklanki mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i
ubić na sztywną pianę.
Resztę składników zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę
piany z białek i delikatnie wymieszać łyżką, dodać drugą porcję piany i jeszcze
raz wymieszać. Piec gofry w zależności od mocy gofrownicy od 4 do 7 minut.
Smacznego!
Gofrownica powinna mieć moc przynajmniej 1000 W.
Ciasto na gofry powinno być dość gęste (nie są to naleśniki).
Aby gofry były chrupiące i wyrośnięte nie należy otwierać
gofrownicy w czasie pieczenia.
Chrupiące gofry |
Chrupiące gofry |
Są pyszne, pieczemy je już od dłuższego czasu :) Oto i one http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2014/05/gofry-chrupiace-ii.html
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) A czy możesz zdradzić jakiej gofrownicy używasz. Chyba będę musiała swoją zmienić, bo gofry nigdy nie wychodzą tak chrupiące :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Przepysznie to wygląda ;p
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bombowy! Jeszcze tak pyszne nigdy mi nie wyszły jak z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńa ile mąki
Usuń