15 października 2012

Grzyby w panierce



Prosty przepis na grzyby świeżo zebrane w lesie. Nie jest to zbyt wyrafinowany sposób na podanie prawdziwków czy podgrzybków, nie jest też zdrowy,  jest za to bardzo kaloryczny i ciężki… ale uwielbiam takie grzyby. Przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem, z wielkimi całodniowymi wyprawami do lasu. Mój mąż najlepszy z początku bardzo sceptycznie podchodził do tak przygotowanych grzybów, teraz kiedy znajdzie duży, zdrowy, czarny kapelusz w  lesie mówi „Ten będzie na kotlety” :- )

Jak zrobić grzyby w panierce? 

Składniki:
·       dość duże kapelusze grzybów*
·       jajko
·       mąka
·       bułka tarta**
·       sól, pieprz
·       olej do smażenia

Grzyby należy oczyścić, umyć i osuszyć. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody. Następnie postępujemy jak w przypadku klasycznych schabowych.. Grzyby solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące, w jajku i bułce tartej. Wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem (lub klarowanym maśle) i smażymy na małym ogniu 40 – 50 minut w zależności od wielkości grzybów. 

Smacznego:- )

* im grzyby będą szlachetniejsze tym lepsze „kotlety” będą w smaku (np.: borowiki, kozaki,     podgrzybki, ale mogą to być także boczniaki albo pieczarki)
** bułkę tartą można zastąpić otrębami pszennymi



2 komentarze :

  1. 40-50 minut smażenia?! Aby mieć węgiel prościej kupić drzewny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam suszonych grzybów, ale jeszcze przed smażeniem gotuje je ok 10-15 min, aby zrobiły się miękkie. Dopiero potem smażę;) grzybki dobre do zjedzenia, ale wątroba tego na pewno nie polubi ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń