Prosty przepis na grzyby świeżo zebrane w lesie. Nie jest to zbyt wyrafinowany sposób na podanie prawdziwków czy podgrzybków, nie jest też zdrowy, jest za to bardzo kaloryczny i ciężki… ale uwielbiam takie grzyby. Przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem, z wielkimi całodniowymi wyprawami do lasu. Mój mąż najlepszy z początku bardzo sceptycznie podchodził do tak przygotowanych grzybów, teraz kiedy znajdzie duży, zdrowy, czarny kapelusz w lesie mówi „Ten będzie na kotlety” :- )
Jak zrobić grzyby w panierce?
Składniki:
· dość
duże kapelusze grzybów*
· jajko
· mąka
· bułka
tarta**
· sól,
pieprz
· olej
do smażenia
Grzyby należy oczyścić, umyć i osuszyć. Jajko roztrzepać z 2
łyżkami wody. Następnie postępujemy jak w przypadku klasycznych schabowych.. Grzyby
solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące, w jajku i bułce tartej. Wkładamy na
patelnie z rozgrzanym olejem (lub klarowanym maśle) i smażymy na małym ogniu 40
– 50 minut w zależności od wielkości grzybów.
Smacznego:- )
* im grzyby będą szlachetniejsze tym lepsze „kotlety” będą w
smaku (np.: borowiki, kozaki, podgrzybki,
ale mogą to być także boczniaki albo pieczarki)
** bułkę tartą można zastąpić otrębami pszennymi
40-50 minut smażenia?! Aby mieć węgiel prościej kupić drzewny ;)
OdpowiedzUsuńJa używam suszonych grzybów, ale jeszcze przed smażeniem gotuje je ok 10-15 min, aby zrobiły się miękkie. Dopiero potem smażę;) grzybki dobre do zjedzenia, ale wątroba tego na pewno nie polubi ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń