Ciasto upieczone na prośbę męża najlepszego:- ) Lekki cytrynowy torcik z delikatną śmietanową pianką, słodyczy dodaje mu cienka warstwa białej czekolady. Dla odchudzenia ciasta dodałam jogurt naturalny, który świetnie tu pasuje. Ciasto zniknęło błyskawicznie w brzuchach głodomorów:- )
Jak zrobić torcik cytrynowy?
Biszkopt:
1 jajo
½ opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać
cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie
rozpuszczony dodać żółtko i startą skórkę cytryny, wszystko dobrze zmiksować.
Dodać przesianą mąkę w dwóch porcjach. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką
(nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm , wyłożonej papierem do
pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 10 – 15 min, do tzw.
suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i
wystudzić.
Masa czekoladowa:
1 łyżka śmietany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z łyżką śmietany. Lekko ostudzić. Wokół ciasta zapiąć obręcz i wylać na biszkopt
masę z białej czekolady.
Masa cytrynowa:
1 ½ galaretki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany 30%
200 ml jogurtu naturalnego
Galaretkę rozpuścić w
szklance (ok. 220ml) gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Do
ostudzonej galaretki dodać jogurt, dobrze wymieszać. Dodać pianę ze śmietany i
przełożyć na krem czekoladowy. Chłodzić w lodówce ok. 30 min.
Galaretka:
½ galaretki
200 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej
wodzie. Ostudzić. Przelać do formy na masę cytrynową. Chłodzić w lodówce ok. 1
godziny
Smacznego:- )
torcik jest rewelacyjny:-)
OdpowiedzUsuńPiękny, musi świetnie smakować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest delikatny, idealny na niedzielny podwieczorek :)
UsuńUwielbiam serniki na zimno :) I dzieci za nimi przepadają :)
Usuń