Muffinki z dynią i bakaliami |
Muffiny to chyba najprostsze i najszybsze babeczki, które można zrobić błyskawicznie dla niespodziewanych gości, albo na drugie śniadanie. Muffinki z dynią i bakaliami bardzo aromatyczne, korzenne, pełne rodzynek, fig, pestek dyni i migdałów. Piękny kolor i chrupiąca pyszna skórka. Zdrowe, pożywne i bardzo smaczne. Korzystałam z tego przepisu lekko zmodyfikowanego.
Jak zrobić muffinki z dynią i bakaliami?
Składniki:
· ½
szklanka bakalii (rodzynek, posiekanych
fig)
· ¼
szklanki lekko posiekanych płatków
migdałów
· ¼ szklanki lekko posiekanych pestek dyni
· ¾
szklanki mąki pszennej
· ¾
szklanki mąki żytniej
· 1/3
szklanki brązowego cukru
· 1
łyżeczka przyprawy do pierników
· ¾
łyżeczki proszku do pieczenia
· ½
łyżeczki sody oczyszczonej
· ⅓
łyżeczki soli
· 2
jajka
· ¾
szklanki drobno startej surowej dyni
· ½
szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (lub oleju roślinnego)
· ½
szklanki płynnego miodu
Piekarnik nagrzać do 175 ºC. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, następnie odsączyć na sitku. Płatki migdałowe i pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni i posiekać. Do jednej miski wsypać mąkę, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą i bakaliami. Do drugiej miski wbić jajka, dodać dynię, oliwę i miód, wymieszać łyżką.
Wlać płynne składniki do miski z sypkimi składnikami, lekko wymieszać, tylko do połączenia składników.
Papilotki umieścić w formie na
muffiny (12 sztuk), napełnić do ⅔ wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez około 20 – 25 minut (do
"suchego patyczka").
Muffinki z dynią i bakaliami |
Muffinki z dynią i bakaliami |
Nawet w wersji "wypieku trzydniowego" smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń