10 października 2012

Muffiny mocno czekoladowe


Jedne z naszych ulubionych czekoladowych babeczek. Muffiny idealne dla czekoladożerców. Mocno czekoladowe, wilgotne i miękkie. Najlepiej smakują lekko ciepłe z rozpływającymi się kawałkami czekolady… Przed podaniem warto je lekko podgrzać w piekarnik, aby wydobyć z nich cały smak i aromat.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki
  • 50 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru, najlepiej trzcinowego
  • 250 ml kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka albo jogurtu
  • 90 g masła

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami (lub wysmarować masłem).

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodać obie czekolady i cynamon.

W drugiej misce ubić jajka z cukrem, miksując dodać śmietanę i roztopione, ostudzone masło. Połączyć masę z suchymi składnikami. Mieszać delikatnie widelcem tylko do połączenia się składników. Przelać do foremy muffinkowej.

Piec 20 – 25  minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po upieczeniu pozostawić muffiny w foremie na kolejne 20-30 minut. Podawać lekko ciepłe.

Smacznego!

Źródło przepisu: White Plate



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz