20 października 2012

Szarlotka tatrzańska


Szarlotka tatrzańska
Zostałam obdarowana solidną porcją pysznych antonówek z ogrodu teściów, czas więc zacząć sezon szarlotkowy. Kruche ciasto, duża warstwa owoców oprószonych cynamonem, kruszonka i migdały – czego chcieć więcej? Pierwsze ciasto jabłkowe w tym roku udało się wyśmienicie. Wszyscy zajadaliśmy się solidnymi kawałkami szarlotki tatrzańskiej z bita śmietaną, która jak wiadomo idealnie komponuje się z  ciastami jabłkowymi:- )

Składniki na ciasto:
·       250 g mąki krupczatki
·       125 g masła lub margaryny
·       ¼ szklanki cukru pudru
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       1 łyżka śmietany

Masa  jabłkowa:
·       1 - 1½ kg jabłek (antonówek lub szarej renety)
·       2-3 łyżki cukier (do smaku)
·       2 łyżeczki cynamon (do smaku)
·       bułka tarta do podsypania

Dodatkowo:
·       płatki migdałowe

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie posiekać i szybko zagnieć ciasto. ⅔ ciasta wyłożyć na spód formy (użyłam kwadratowej formy 25x25 cm), wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki.

Kiedy ciasto chłodzi się w lodówce umyć jabłka, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier i cynamon, wymieszać (nie odsączać soku).

Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 minut w piekarniku w temperaturze 180ºC. Gotowy spód wyjąć i posypać obficie bułką tartą (3 - 4 łyżki), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Następnie ułożyć jabłka, na wierzch pokruszyć pozostałą  ⅓ część ciasta, żeby powstała ładna kruszonka. Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.

Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160ºC - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Źródło przepisu: Moje wypieki 


Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska

3 komentarze :

  1. Tak wyczekanej szarlotki chyba nigdy nie jadłam. Piekarnik był oblegany i sprawdzany co minutę czy już?!Cukier puder nie zdążył wylądować na wierzchu, bo po 5min już tego PYSZNEGO ciacha nie było:) Dodam, że robił mąż więc przepis nie jest skomplikowany ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że szarlotka smakowała. No i nie ma to jak ciacho upieczone przez męża:)

    OdpowiedzUsuń
  3. do ciasta nie dodaje się ani jajka ani nawet żółtka ?

    OdpowiedzUsuń