Szarlotka tatrzańska |
Zostałam obdarowana solidną porcją pysznych antonówek z ogrodu teściów, czas więc zacząć sezon szarlotkowy. Kruche ciasto, duża warstwa owoców oprószonych cynamonem, kruszonka i migdały – czego chcieć więcej? Pierwsze ciasto jabłkowe w tym roku udało się wyśmienicie. Wszyscy zajadaliśmy się solidnymi kawałkami szarlotki tatrzańskiej z bita śmietaną, która jak wiadomo idealnie komponuje się z ciastami jabłkowymi:- )
Składniki na ciasto:
· 250 g
mąki krupczatki
· 125 g
masła lub margaryny
· ¼
szklanki cukru pudru
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
· 1
łyżka śmietany
Masa jabłkowa:
· 1
- 1½ kg jabłek (antonówek lub szarej renety)
· 2-3
łyżki cukier (do smaku)
· 2
łyżeczki cynamon (do smaku)
· bułka
tarta do podsypania
Dodatkowo:
· płatki
migdałowe
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie
posiekać i szybko zagnieć ciasto. ⅔ ciasta wyłożyć na spód formy (użyłam
kwadratowej formy 25x25 cm), wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę
ciasta zawinąć w folię spożywczą i również włożyć do lodówki.
Kiedy ciasto chłodzi się w
lodówce umyć jabłka, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki i
pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukier i cynamon, wymieszać (nie
odsączać soku).
Schłodzone ciasto podpiec przez
około 10 minut w piekarniku w temperaturze 180ºC. Gotowy spód wyjąć i
posypać obficie bułką tartą (3 - 4 łyżki), by pochłonęła nadmiar wilgoci z
jabłek. Następnie ułożyć jabłka, na wierzch pokruszyć pozostałą ⅓ część ciasta, żeby powstała ładna
kruszonka. Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez około 1 godzinę w
temperaturze 160ºC - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło przepisu: Moje wypieki
Szarlotka tatrzańska |
Szarlotka tatrzańska |
Szarlotka tatrzańska |
Tak wyczekanej szarlotki chyba nigdy nie jadłam. Piekarnik był oblegany i sprawdzany co minutę czy już?!Cukier puder nie zdążył wylądować na wierzchu, bo po 5min już tego PYSZNEGO ciacha nie było:) Dodam, że robił mąż więc przepis nie jest skomplikowany ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że szarlotka smakowała. No i nie ma to jak ciacho upieczone przez męża:)
OdpowiedzUsuńdo ciasta nie dodaje się ani jajka ani nawet żółtka ?
OdpowiedzUsuń