4 listopada 2012

Financiers z truskawkami

Financiers z truskawkami
Szukając przepisu na wykorzystanie białek natknęłam się na pysznie wyglądające finansjerki:- ) Przepyszne ciastka o migdałowym smaku, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis banalnie prosty myślę, że zachwyci najwybredniejsze podniebienia:-) Ciastka można modyfikować wedle uznania dodając owoce sezonowe, czekoladą, kokos, sezam… Tradycyjne financiers  wypieka się w specjalnych owalnych lub prostokątnych foremkach przypominających sztabki złota, ale można też użyć formy do muffinek. Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu:- )

Jak zrobić financiers z truskawkami?

Składniki  8-12 ciastek:
·       90 g białek jaj*
·       115 g prawdziwego masła
·       30 g mąki
·       125 g cukru pudru
·       90 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
·       8 -12 truskawek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Foremki lekko natłuścić.
Masło rozpuścić, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż nabierze mocno orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe "okruszki". Pozostawić do przestygnięcia.

Białko lekko rozbić widelcem. Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Mieszając widelcem stopniowo dodawać białka, kiedy powstanie jednolita masa, wlać przez sitko przestudzone masło. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek (wyszło mi 9 ciastek). Truskawki (użyłam mrożonych) przekroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu babeczek, lekko docisnąć.

Piec 20-25 minut lub do czasu, gdy ciastka nabiorą rumianego koloru. Przed wyjęciem z foremek pozostawić do przestygnięcia. Następnym razem spód formy wyłożę papierem do pieczenia aby ciastka łatwiej było wyjąć.

*białko jednego dużego jaja waży ok. 30 g

Źródło przepisu: For the Body and Soul




7 komentarzy:

  1. Z truskawkami muszą być naprawdę smaczne. Piekłam podobne i oblałam je ganaszem http://www.cukierenka.blogspot.ie/2011/05/migdaowe-babeczki-z-kuchni-martynki.html Przepis z którego korzystałam nakazywał mieszankę z białek, mąki, cukru i migdałów lekko podgrzać na ogniu a potem dodać roztopione masło. Rezulat był wyśmienity.

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne :) i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, będę musiała wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli szukasz przepisu na wykorzystanie białek, to polecam ten: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tort-bezowo-jagodowy/
    Ja mam 2 lewe do pieczenia ciast, a to mi wychodzi.
    Całusy Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie pieklam finansjerek, a to powazny blad, bo nieodmiennie zachwycaja mnie na blogach :) Twoje sa po prostu cudne z tymi truskaweczkami :)

    OdpowiedzUsuń