Financiers z truskawkami |
Szukając przepisu na wykorzystanie białek natknęłam się na pysznie wyglądające finansjerki:- ) Przepyszne ciastka o migdałowym smaku, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Przepis banalnie prosty myślę, że zachwyci najwybredniejsze podniebienia:-) Ciastka można modyfikować wedle uznania dodając owoce sezonowe, czekoladą, kokos, sezam… Tradycyjne financiers wypieka się w specjalnych owalnych lub prostokątnych foremkach przypominających sztabki złota, ale można też użyć formy do muffinek. Jestem pewna, że jeszcze nie raz zagoszczą w moim domu:- )
Jak zrobić financiers z truskawkami?
Składniki 8-12
ciastek:
· 90 g białek jaj*
· 115 g prawdziwego masła
· 30 g mąki
· 125 g cukru pudru
· 90 g mąki migdałowej lub mielonych
migdałów
· 8
-12 truskawek
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C . Foremki lekko
natłuścić.
Masło rozpuścić, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż
nabierze mocno orzechowego koloru i pojawią się w nim brązowe
"okruszki". Pozostawić do przestygnięcia.
Białko lekko rozbić widelcem. Do dużej miski przesiać mąkę i
cukier puder. Dodać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Mieszając widelcem stopniowo
dodawać białka, kiedy powstanie jednolita masa, wlać przez sitko przestudzone
masło. Dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek (wyszło mi 9 ciastek). Truskawki
(użyłam mrożonych) przekroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu babeczek, lekko
docisnąć.
Piec 20-25 minut lub do czasu, gdy ciastka nabiorą rumianego
koloru. Przed wyjęciem z foremek pozostawić do przestygnięcia. Następnym razem
spód formy wyłożę papierem do pieczenia aby ciastka łatwiej było wyjąć.
*białko jednego dużego jaja waży ok. 30 g
Fantastycznie wyglądają !
OdpowiedzUsuńZ truskawkami muszą być naprawdę smaczne. Piekłam podobne i oblałam je ganaszem http://www.cukierenka.blogspot.ie/2011/05/migdaowe-babeczki-z-kuchni-martynki.html Przepis z którego korzystałam nakazywał mieszankę z białek, mąki, cukru i migdałów lekko podgrzać na ogniu a potem dodać roztopione masło. Rezulat był wyśmienity.
OdpowiedzUsuńeleganckie ciastka :)
OdpowiedzUsuńładne :) i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, będę musiała wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJeśli szukasz przepisu na wykorzystanie białek, to polecam ten: http://www.makecookingeasier.pl/na-slodko/tort-bezowo-jagodowy/
OdpowiedzUsuńJa mam 2 lewe do pieczenia ciast, a to mi wychodzi.
Całusy Ania
Nigdy jeszcze nie pieklam finansjerek, a to powazny blad, bo nieodmiennie zachwycaja mnie na blogach :) Twoje sa po prostu cudne z tymi truskaweczkami :)
OdpowiedzUsuń