Gulasz to kolejne danie jednogarnkowe, które chętnie gotuję. Potrawa, którą można przygotować dzień przed podaniem i świetnie pasuje do kasz. A ponieważ jedzenie wszelkiego rodzaju kasz jest bardzo zdrowe, przyrządzam kawałki mięsa duszone z warzywami w aromatycznym sosie i serwuję moim głodomorom:- )
Jak zrobić gulasz z pieczarkami?
Składniki:
· 800 g wieprzowiny na gulasz*
· 500 g pieczarek
· 125
ml wywaru (może być z kostki)
· 250
ml czerwonego wytrawnego wina
· 1
– 2 liście laurowe
· 3
– 4 marchewki
· 200 g szalotek
· 4
ząbki czosnku pokrojone w słupki
· 100
ml śmietany
· pęczek
natki pietruszki
· 2
łyżki mąki
· 1
łyżka masła
· 3
łyżki oleju rzepakowego
· sól,
pieprz, czerwona papryka w proszku
Mięso pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w
ćwiartki. Szalotki pokroić w ćwiartki. Marchew i czosnek pokroić w słupki. Na tłuszczu
podsmażyć lekko osolone grzyby z cebulą. Kiedy się lekko zarumienią zdjąć z patelni i włożyć do garnka z grubym dnem.
Na tym samym tłuszczu usmażyć lekko osolone mięso, kiedy się zarumieni dodać do
grzybów. Całość zalać wywarem i winem, dodać liść laurowy, ok. 2 łyżki czerwonej
słodkiej papryki. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok.
jedną godzinę. Dodać marchew i czosnek dusić jeszcze przez 20 minut. Na koniec wlać mąkę
rozprowadzona w odrobinie wody oraz śmietanę. Wymieszać i gotować jeszcze
jakieś 5 minut. Przed podaniem wsypać posiekana pietruszkę. Podawać z ulubioną
kaszą lub z ziemniakami.
Smacznego:- )
*użyłam mięsa wieprzowego od szynki
Źródło przepisu: M. Kuroń „Kuchnia Polska”
Wygląda mega apetycznie :) Ale ta łyżka masła imo zupełnie zbędna - tłuszcz zwierzęcy i tak już jest w wieprzowinie, po co go dokładać, a wszystko z powodzeniem można usmażyć po prostu na oleju rzepakowym, który też jest na liście składników. Tak będzie zdrowiej dla serca :)
OdpowiedzUsuń