Kopytka dyniowe na słodko |
Jeszcze wciąż można kupić dynię, a ponieważ w tym roku mam wyjątkową słabość do tego warzywa postanowiłam przygotować kluski dyniowe. Tym razem dyniowe kopytka podane na sposób austriacki – na słodko. Taki sposób podawania Mehlspeisen podpatrzyłam dawno temu w programie Roberta Makłowicza.
Jak zrobić kopytka dyniowe na słodko?
Składniki:
· 500 g ugotowanych ziemniaków
przeciśniętych przez praskę
· 500 g dyni
· 1
jajko
· 1
cukier waniliowy
· ½
łyżeczki soli
· 2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
· 2
czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
· 300g
– 350g mąki pszennej
Dodatkowo:
· 2
łyżki mielonych orzechów laskowych
· 1
łyżka migdałów w płatkach
· 2
łyżki cukru brązowego
· 2
łyżki masła
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z minimalną ilością
wody aż dynia zacznie się rozpadać. Odsączamy nadmiar wody. Z puree dyniowego, ziemniaków, jajka, cukier
waniliowy, sól, mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą wszystkie składniki razem
mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno
być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.
Na blacie rozsypać odrobinę mąki, formować wałki z ciasta i
nożem kroić kopytka lub trójkąty. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie, wyjąć po
około 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i orzechy, lekko
zarumienić.
Kopytka wrzucić na patelnię i obtoczyć z każdej strony w
orzechach.
Podawać posypane cukrem pudrem i ewentualnie z kleksem bitej
śmietany:- ).
Smacznego:- )
Słoneczny sernik dyniowy |
Kopytka dyniowe na słodko |
Kopytka dyniowe na słodko |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz