Dżem wiśniowo – malinowy |
Dżem wiśniowo – malinowy to nasz ulubiony. Zawsze znika ze spiżarni jako pierwszy i co roku obiecuję sobie, ze zrobię większy jego zapas. Kiedy zaczynam drylować wiśnie zapał mi trochę mija:- ) W tym roku w podobny sposób zrobiłam także dżem z wiśni i porzeczkoagrestu – kolor i smak obłędny. Proporcje wiśni i malin możecie śmiało zmieniać wg upodobań i ilości dostępnych owoców. Już garść malin dodana do dżemu zmienia jego smak i aromat. Jeśli nie lubicie malinowych pestek, przed dodaniem wiśni przetrzyjcie dżem przez sito.
Składniki:
· 1
½ kg wiśni
· ¾
kg malin
· ½
- 1 kg
cukru*
· sok
z ½ cytryny
Dodatkowo:
· spirytus
do przetarcia wieczek słoików
Wiśnie umyć osuszyć, wydrylować, przełożyć do garnka,
zasypać połową cukru i gotować na małym ogniu. Kiedy puszcza już sok i zmiękną,
odcedzić. Wiśnie odłożyć na bok a sok gotować tak długo aż powstanie gesty sok.
Dodać maliny, sok z cytryny i resztę cukru. Ponownie gotować aż maliny się
rozpadną, a całość zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Dodać wiśnie i jeszcze
chwilę gotować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić
wieczkami wcześniej przetartymi spirytusem. Słoiki odłożyć do góry dnem. Kiedy „chwycą”
(jeszcze ciepłe) odwrócić, wówczas dżem spadnie na dno.
* ilość cukru zależy od upodobań, zazwyczaj dżem próbuję i
dosładzam wg uznania
Jeśli nie macie cierpliwości użyjcie naturalnej pektyny co
niewątpliwie skróci proces przygotowywania dżemu i umożliwi użycie mniejszej
ilości cukru.
Smacznego :- )
Dżem wiśniowo – malinowy |
uwielbiam malinowy dżem, ale takiego z wiśniami nie próbowałam nigdy. myślę, że też smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńDżem wiśniowo - malinowy? Nigdy nie słyszałam o takim połączeniu. Muszę go wypróbować, koniecznie! Niestety, czasu na samodzielne przygotowywanie przetworów nie mam za wiele. Dlatego, głównie kupuję gotowe produkty. Strasznie smakują mi powidła firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń