Murzynek orkiszowy z borówkami |
Ciężko wraca się po wakacjach do rzeczywistości :- ) I choć stęskniłam się za blogowaniem, gotowaniem, fotografowaniem, jakoś ciężko mi się zorganizować i wpaść w rytm codzienności. Żebyście o mnie nie zapomnieli, przedstawiam przepis na pyszny, prosty murzynek z mąki orkiszowej z dodatkiem borówek amerykańskich. Takie ciasto piecze bardzo często mój tata, dodając do niego rodzynki lub inne bakalie. Ponieważ ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, polecam je na długi weekend, który przed nami:- )
Składniki:
· 125 g masła
· ¾ szklanki cukru
· cukier
waniliowy
· 3
łyżki kakao
· 2
duże jaja
· ¼ szklanki wody
· 1
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· ½ łyżki proszku do pieczenia
· szczypta
soli
Dodatkowo:
· ½
opakowania borówek amerykańskich
Masło, cukier, cukier waniliowy,
kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż
cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie
wykorzystany jako lukier.
Mąkę przesiać z proszkiem do
pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko
przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia i żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę
z białek, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 21 cm z „dziurką”. Na wierzchu ułożyć borówki.
Ciasto piec w prodiżu lub w
piekarniku do tzw. „suchego patyczka”, w temperaturze 180ºC przez 30 – 35
minut.
Gotowego murzynka polać lukrem
kakaowym.
Jeśli macie ochotę na większą
porcję ciasta, przygotujcie je w tortownicy o średnicy 26 cm , wystarczy podwoić
ilość składników i przedłużyć czas pieczenia do 40 – 45 minut.
Smak murzynka można wzbogacić o
bakalie: rodzynki, żurawiny, orzechy itp., które przed dodaniem do ciasta
należy sparzyć, osuszyć i obsypać mąką.
Murzynek z wiśniami i domową polewą czekoladową to smak mojego dzieciństwa :) Orkiszowego nie jadłam ale wierze ze jest równie smaczny :)
OdpowiedzUsuńMąka orkiszowa nadaje ciaastu lekko orzechowy smak, więc polecam jej wykorzystanie:) Murzynek to także smak mojego dzieciństwa - pyszny smak:)
Usuń