15 sierpnia 2013

Murzynek orkiszowy z borówkami

Murzynek orkiszowy z borówkami
Ciężko wraca się po wakacjach do rzeczywistości :- ) I choć stęskniłam się za blogowaniem, gotowaniem, fotografowaniem, jakoś ciężko mi się zorganizować i wpaść w rytm codzienności. Żebyście o mnie nie zapomnieli, przedstawiam przepis na pyszny, prosty murzynek z mąki orkiszowej z dodatkiem borówek amerykańskich. Takie ciasto piecze bardzo często mój tata, dodając do niego rodzynki lub inne bakalie. Ponieważ ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, polecam je na długi weekend, który przed nami:- )
Składniki:
·       125 g masła
·       ¾  szklanki cukru
·       cukier waniliowy
·       3 łyżki kakao
·       2 duże jaja
·       ¼  szklanki wody
·       1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·       ½  łyżki proszku do pieczenia
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       ½ opakowania borówek amerykańskich

Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając aż cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie wykorzystany jako lukier.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę z białek, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 21 cm  z „dziurką”. Na wierzchu ułożyć borówki.
Ciasto piec w prodiżu lub w piekarniku do tzw. „suchego patyczka”, w temperaturze 180ºC przez 30 – 35 minut.

Gotowego murzynka polać lukrem kakaowym.

Jeśli macie ochotę na większą porcję ciasta, przygotujcie je w tortownicy o średnicy 26 cm, wystarczy podwoić ilość składników i przedłużyć czas pieczenia do 40 – 45 minut.
Smak murzynka można wzbogacić o bakalie: rodzynki, żurawiny, orzechy itp., które przed dodaniem do ciasta należy sparzyć, osuszyć i obsypać mąką.

Smacznego:- )

Murzynek orkiszowy z borówkami


     

2 komentarze:

  1. Murzynek z wiśniami i domową polewą czekoladową to smak mojego dzieciństwa :) Orkiszowego nie jadłam ale wierze ze jest równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa nadaje ciaastu lekko orzechowy smak, więc polecam jej wykorzystanie:) Murzynek to także smak mojego dzieciństwa - pyszny smak:)

      Usuń