Tort Opera (Opera cake) |
Jakiś czas temu mąż najlepszy powiedział, że widział w sieci najlepsze ciasto na świecie „Taki cienki biszkopt krem czekoladowy i kawowy, chyba nazywał się opera, może zrobimy?”. Zrobimy, zrobimy…pomysł wyleciał z głowy. Junior obchodzi urodziny w okresie wakacyjnym i trudno o tej porze zebrać całą rodzinę w jednym miejscu, najczęściej świętujemy więc dwa do trzech razy, za każdym razem z tortem i świeczkami :- ) Na pierwszą imprezę mój pierworodny zażyczył sobie tort Formuła1, zapytałam więc jakie chciałby drugie ciasto, jaki smak? „Wiesz mamusiu, chciałbym ten najlepszy tort na świecie, ten wiesz śpiewający czy jakoś tak...”. Zrobiłam więc to cudo:- ) Tort jest naprawdę pyszny, idealny dla wielbicieli czekolady i kawy. W oryginalnym przepisie do przygotowania kremu używa się gorzkiej czekolady, specjalnie dla Juniora wymieszałam ją z mleczną. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych tortów na świecie;- )
Składniki na biszkopt
migdałowy:
· 75 g cukru
· 3 jajka (osobno białka i żółtka)
· 2 ½ łyżki mąki orkiszowej
typ 700
· 75 g zmielonych migdałów
· 3 białka, dodatkowo
· szczypta soli
· 15 g stopionego i schłodzonego masła
Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Trzy
formy o średnicy 20 – 21 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Zważyć miskę, w której robiony będzie migdałowy
biszkopt. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
kolejno żółtka, całość dokładnie miksując. Dodać zmielone migdały, stopione
masło i mąkę. Masę delikatnie wymieszać. Na końcu ubić dodatkowe 3 białka z
szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części
i wylać na trzy okrągłe formy, równo rozsmarować. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z
piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.
Składniki na masę
czekoladową:
· 130 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
· 130 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
· 100 ml mleka
· 130 ml śmietany kremówki
· 100 g miękkiego masła
Do miski wsypać posiekaną czekoladę.
Podgrzać mleko i kremówkę prawie do wrzenia. Zalać czekoladę, dodać masło i
wymieszać na gładką masę. Połowę masy czekoladowej (minus 3 łyżki) odstawić do
stężenia do lodówki, drugą część masy (plus 3 łyżki masy) pozostawić w ciepłym
miejscu. Masa ta dość długo tężeje, należy uzbroić się w cierpliwość.
Składniki na syrop kawowy:
· 1 ½ łyżki cukru
pudru (lub zwykłego)
· 1 ½ łyżki kawy
rozpuszczalnej
Cukier rozmieszać w rondelku
z 90 ml wody. Zagotować i wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia.
Składniki na krem maślany:
· 70 g cukru
· 1 białko
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 120 g miękkiego masła
Cukier w garnku zalać 3
łyżeczkami gorącej wody. Lekko potrząsając garnkiem rozpuścić (na ile się da)
cukier. Wstawić syrop na mały ogień i gotować,
nie mieszając. Syrop powinien być na tyle gęsty, aby jego kropelka dała się
ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC) (nie dopuścić do karmelizacji!).
Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać bardzo wolno gorący syrop,
ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.
Kawę rozpuścić w łyżeczce
wrzącej wody, ostudzić i zmiksować z miękkim masłem. Delikatnie połączyć masę
maślano - kawową z pianą.
Dodatkowo:
· 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Jeden blat biszkoptowy nasączyć
lekko syropem kawowym i wyłożyć na niego połową kremu maślano - kawowego.
Nakryć drugim blatem, nasączyć syropem i posmarować częściom masy czekoladowej z lodówki. Położyć trzeci
blat, nasączyć go resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano - kawowego.
Tort schłodzić w lodówce, aby masy stwardniały (ok. 30 minut).
Tort wyjąć z lodówki,
posmarować wierzch i boki resztą masy
czekoladowej. Boki ciasta ozdobić uprażonymi płatkami migdałowymi. Ponownie schłodzić
w lodówce.
Smacznego :)
Tort Opera (Opera cake) |
Tort Opera (Opera cake) |
pyszny ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html
Jak najlepszy na świecie to trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, na pewno skusze się na niego przy najbliższej okazji urodzinowej :)
OdpowiedzUsuńkawowe smaki - moje ulubione :) trzeba będzie wypróbować, bo wygląda fantastycznie i na pewno jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńPiękny ten tort! :)
OdpowiedzUsuńo matko, jaki on boski! kurcze, że też ludzie potrafią takie cuda wyprawiać:), jestem pełna podziwu:), wygląda naprawdę obłędnie! I e kawowe smaki... Gratuluję:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, takie równiutkie warstwy, nic tylko patrzeć i podziwiać: )
OdpowiedzUsuńJuż dawno miałam zrobić klasyczną operę! Może wreszcie się pokuszę, bo u Ciebie wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńFantastyczny ;) Az chce sie sprobowac ...
OdpowiedzUsuńklasycznie piękny :) i stylowy. pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-udka-kurczaka-na-slodko/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńo kurczę, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj ten tort dla brata na urodziny. Biszkopty pyszne, masa czekoladowa rzeczywiście długo tężeje ale jest pyszna, a masa kawowa- poezja! Chociaż zabrakło mi masy kawowej na samą górę i zarzekałam się podczas robienia, że nigdy więcej to... jak spróbowaliśmy dzisiaj... smak rekompensuje wszystko :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny tort! Będę mieć na uwadze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA czy można zrobić biszkopt w jednej formie, a potem przeciąć na 3 części?
OdpowiedzUsuń