16 lipca 2013

Tort Opera (Opera cake)

Tort Opera (Opera cake)
Jakiś czas temu mąż najlepszy powiedział, że widział w sieci najlepsze ciasto na świecie „Taki cienki biszkopt krem czekoladowy i kawowy, chyba nazywał się opera, może zrobimy?”. Zrobimy, zrobimy…pomysł wyleciał z głowy. Junior obchodzi urodziny w okresie wakacyjnym i trudno o tej porze zebrać całą rodzinę w jednym miejscu, najczęściej świętujemy więc dwa do trzech razy, za każdym razem z tortem i świeczkami :- ) Na pierwszą imprezę mój pierworodny zażyczył sobie tort Formuła1, zapytałam więc jakie chciałby drugie ciasto, jaki smak? „Wiesz mamusiu, chciałbym ten najlepszy tort na świecie, ten wiesz śpiewający czy jakoś tak...”. Zrobiłam więc to cudo:- ) Tort jest naprawdę  pyszny, idealny dla wielbicieli czekolady i kawy. W oryginalnym przepisie do przygotowania kremu używa się gorzkiej czekolady, specjalnie dla Juniora wymieszałam ją z mleczną. Muszę przyznać, że to jeden z najlepszych tortów na świecie;- )
Składniki na biszkopt migdałowy:
·       75 g cukru
·       3 jajka (osobno białka i żółtka)
·       2 ½  łyżki mąki orkiszowej typ 700
·       75 g zmielonych migdałów
·       3 białka, dodatkowo
·        szczypta soli
·       15 g stopionego i schłodzonego masła

Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Trzy formy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zważyć miskę, w której robiony będzie migdałowy biszkopt. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać kolejno żółtka, całość dokładnie miksując. Dodać zmielone migdały, stopione masło i mąkę. Masę delikatnie wymieszać. Na końcu ubić dodatkowe 3 białka z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części i wylać na trzy okrągłe formy, równo rozsmarować. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.

Składniki na masę czekoladową:
·       130 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
·       130 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
·       100 ml mleka
·       130 ml śmietany kremówki
·       100 g miękkiego masła

Do miski wsypać posiekaną czekoladę. Podgrzać mleko i kremówkę prawie do wrzenia. Zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Połowę masy czekoladowej (minus 3 łyżki) odstawić do stężenia do lodówki, drugą część masy (plus 3 łyżki masy) pozostawić w ciepłym miejscu. Masa ta dość długo tężeje, należy uzbroić się w cierpliwość.

Składniki na syrop kawowy:
·       1 ½  łyżki cukru pudru (lub zwykłego)
·       1 ½  łyżki kawy rozpuszczalnej

Cukier rozmieszać w rondelku z 90 ml wody. Zagotować i wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia.

Składniki na krem maślany:
·       70 g cukru
·       1 białko
·       1 łyżka kawy rozpuszczalnej
·       120 g miękkiego masła

Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami gorącej wody. Lekko potrząsając garnkiem rozpuścić (na ile się da) cukier. Wstawić syrop na mały ogień  i gotować, nie mieszając. Syrop powinien być na tyle gęsty, aby jego kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC) (nie dopuścić do karmelizacji!). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać bardzo wolno gorący syrop, ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.

Kawę rozpuścić w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i zmiksować z  miękkim masłem. Delikatnie połączyć masę maślano - kawową z pianą.

Dodatkowo:
·       4 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Jeden blat biszkoptowy nasączyć lekko syropem kawowym i wyłożyć na niego połową kremu maślano - kawowego. Nakryć drugim blatem, nasączyć syropem i posmarować częściom  masy czekoladowej z lodówki. Położyć trzeci blat, nasączyć go resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano - kawowego. Tort schłodzić w lodówce, aby masy stwardniały (ok. 30 minut). 

Tort wyjąć z lodówki, posmarować wierzch i boki  resztą masy czekoladowej. Boki ciasta ozdobić uprażonymi płatkami migdałowymi. Ponownie schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Źródło przepisu: Moje wypieki 

Tort Opera (Opera cake)

Tort Opera (Opera cake)

    


18 komentarzy :

  1. pyszny ! :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/07/rozdanie-na-blogu-14-21-lipca-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najlepszy na świecie to trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie, na pewno skusze się na niego przy najbliższej okazji urodzinowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kawowe smaki - moje ulubione :) trzeba będzie wypróbować, bo wygląda fantastycznie i na pewno jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o matko, jaki on boski! kurcze, że też ludzie potrafią takie cuda wyprawiać:), jestem pełna podziwu:), wygląda naprawdę obłędnie! I e kawowe smaki... Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wygląda, takie równiutkie warstwy, nic tylko patrzeć i podziwiać: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno miałam zrobić klasyczną operę! Może wreszcie się pokuszę, bo u Ciebie wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny ;) Az chce sie sprobowac ...

    OdpowiedzUsuń
  9. klasycznie piękny :) i stylowy. pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-udka-kurczaka-na-slodko/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. o kurczę, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam wczoraj ten tort dla brata na urodziny. Biszkopty pyszne, masa czekoladowa rzeczywiście długo tężeje ale jest pyszna, a masa kawowa- poezja! Chociaż zabrakło mi masy kawowej na samą górę i zarzekałam się podczas robienia, że nigdy więcej to... jak spróbowaliśmy dzisiaj... smak rekompensuje wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny tort! Będę mieć na uwadze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można zrobić biszkopt w jednej formie, a potem przeciąć na 3 części?

    OdpowiedzUsuń