Tort smok |
Tort w kształcie smoka przygotowałam na szóste urodziny rycerza Szymona. Tort robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach :- ) myślę, że to najefektowniejsze ciasto, które robiłam. Smok zrobiony jest z kakaowego ciasta, mlecznej masy (to znany przepis na ciasto mleczna kanapka), obłożony kolorowym marcepanem. Zrobienie tortu nie jest trudne, ale pracochłonne, jeśli jednak chcecie zachwycić małą królewnę, albo małego rycerza nie pozostaje nic innego jak zacząć wycinać słodkie smocze łuski:- )
Jak zrobić tort w kształcie smoka?
Składniki na kakaowy biszkopt:
· 5
jajek
· 150 g cukru
· 70 g mąki pszennej
· 50 g mąki ziemniaczanej
· 1
łyżeczka proszku do pieczenia
· 3
łyżki (20 g )
kakao
· 2
łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywna pianę z
szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować
na gęstą pianę. Dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać z pianą. Ciasto przełożyć do formy
o średnicy 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC
(do tzw. suchego patyczka). Ciasto wystudzić
Składniki na mleczną masę:
· ½
szklanki mleka
· 2
szklanki pełnego mleka w proszku
· ⅔
szklanki cukru
· 350 g masła
· 16 g cukru wanilinowego
Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę
i powoli dodawać wystudzone mleko. Do kremu stopniowo wsypywać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Dodatkowo:
· 600
– 700 g
masy marcepanowej
· cukier
puder
· barwniki
(niebieski, czerwony
· kakao
· patyczki
do szaszłyków
· czekoladowe
pieniądze
Sposób złożenia tortu:
W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm.
Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.
Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób
otrzymamy głowę i szyję smoka.
Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy
szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.
Pozostała część utworzy ogon.
Z ogona odciąć jeszcze mały kawałek, posłuży do zrobienia
łap.
Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa
od drugiej.
Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka. Następnie łapy zaokrąglić nożem.
Ciasto posmarować dokładnie mleczną masą, nadając ciastu
kształt smoka.
Część marcepana odłożyć na bok (będzie potrzebny na zrobienie
oczu, ognia, ust, nosa, pazurów i rogów). Masę marcepanową zagnieść z
niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie (smok może być również
czerwony, zielony lub żółty). Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru
do pieczenia i rozwałkować cienko.
Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie,
zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Kiedy cały tort pokryty jest
niebieskimi łuskami można przejść do dalszej części dekorowania.
Z białego marcepana ulepić oczy i przykleić na głowie. Brwi
zrobić z niebieskiej masy umocować nad oczami. Na kolce, skrzydła, nos, rogi,
źrenice, buzię i pazury marcepan zagnieść z kakao. Lepić kolejne elementy i
mocować do smoka. Skrzydła umocować na dwóch patyczkach do szaszłyków, które
wbić w grzbiet smoka. Marcepan na ogień zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w
kształt płomienia.
Ciasto przechowywać w lodówce. Smoka wyjąć godzinę przed
planowanym podaniem.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Domowe wypieki i Moje wypieki
Tort smok |
Tort smok |
łoooo, wygląda groźnie:P
OdpowiedzUsuńNiesamowity! Masz prawdziwy talent :)
OdpowiedzUsuńPracochłonne wykonanie ale efekt na pewno rozwalił dzieciaki! To małe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!! Tylko pozazdrościć talentu:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowny :) !!!!
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywny i smacznie wyglądający tort! :)
OdpowiedzUsuńPiekny tort ;)
OdpowiedzUsuńMam zamiar skorzystac z przepisu i zastanawiam sie czy bez zadnego przelozenia kremem w srodku , tort nie jest za suchy? Pozdrawiam ;)
Ciasto biszkoptowe posmarowane jest kremem, więc ciasto nie jest suche :) Tort robi niesamowite wrażenie, jednak nie oszukujmy się bywają smaczniejsze torty ;)
UsuńZrobiliśmy tort wspólnie z mężem. Mieliśmy przy ty sporo radochy😊 dziękujemy za super przepis i dokładne informacje jak to zrobić. Wynik byl super😊 Prosze o więcej takich pomysłów!
OdpowiedzUsuń