22 sierpnia 2013

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
 Na straganach zaczynają królować śliwki i papryka to znak, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Ponieważ lubię paprykę pod każdą postacią: surową, marynowaną, zapiekaną, faszerowaną tym razem postanowiłam z niej przygotować pożywną zupę gulaszową. Znalazłam wiele przepisów i wiele wariantów węgierskiej zupy.  Można do niej dodać kawałek słoniny, ziemniaki pokrojone w kostkę, można pod koniec gotowania całość zaciągnąć gęstymi lanymi kluskami – jedno jest pewne, zawsze taka zupa smakuje wybornie:- )Wyczytałam, że papryka, bez której trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię, pojawiła się w niej dopiero w XIX wieku. Trudno w to uwierzyć patrząc na różnorodność wyhodowanych tam odmian i bogactwo serwowanych potraw.  

Jak zrobić zupę gulaszową?

Składniki (dla 6 – 7 osób):
·       400 – 500  g dobrej, chudej wołowiny (np. rostbef)
·       3 posiekane cebule
·       500 g polnych pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę lub 1 puszka pomidorów bez skórki
·       1 mały koncentrat pomidorowy
·       papryki pokrojonej w kostkę (najlepiej różnokolorowe)
·       4 – 5 kiszone ogórki obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę
·       ząbków czosnku obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
·       ok. 1 l bulion, wywaru warzywnego lub wody
·       majeranek
·       kminek
·       tymianek
·       ziele angielskie
·       liść laurowy
·       pieprz ziarnisty
·       słodka i ostra papryka w proszku
·       sól i pieprz

Dodatkowo:
·       olej rzepakowy do smażenia mięsa i warzyw

Wołowinę pokroić na drobne kawałki (ok. 2 lub 3 cm). Mięso smażyć partiami na oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia. Mięso włożyć do garnka. Cebulę podsmażyć na patelni na złotego kolor i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać przegotowaną, gorącą wodą (lub bulionem), tak aby woda przykryła wołowinę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie prawie miękkie (ok. 40-50 minut).

Do garnka z mięsem wrzucić pomidory pokrojone w kostkę oraz koncentrat pomidorowy.

Na koniec dodać pokrojoną i przesmażoną na oleju rzepakowym paprykę oraz obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy (najlepiej zawinięte w kawałek bawełnianej gazy i zawiązane nitką – łatwo je będzie usunąć przed podaniem). Doprawić wg uznania ziołami: majerankiem, tymiankiem, kminkiem, gotować zupę przez kolejne 30 minut.

Doprawić do smaku dużą ilością słodkiej i ostrej papryki:- )

Zupę gulaszową podawać z razowym chlebem np. żytnio – orkiszowy na zakwasie.

Smacznego:- )

Zupa gulaszowa


13 komentarzy:

  1. wygląda super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zupy..treściwe i pyszne! najlepiej z pyszną bułeczką <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda i na pewno będzie idealna w najbliższych dniach. Teraz kiedy wieczory robią się chłodne zaczynam myśleć i rozgrzewających posiłkach,a ta zupa do nich należy:) Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo:) Na jesienne i zimowe chłody zupy są najlepsze na świecie:)))

      Usuń
  4. Właśnie zjedliśmy, wyszła przepyszna :). Użyłam 2 papryk i 2 dużych ząbków czosnku. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam, zupa wychodzi przepyszna. Dodałam 3 papryki, 3 ząbki czosnku i 2 ostre papryczki. Dzięki za przepis. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że zupa smakuje :)

      Usuń
  6. lepiej użyć bulionu czy wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście lepiej użyć domowego rosołu lub wywaru warzywnego, ale jeśli nie mamy go pod ręką wystarczy zwykła woda :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Potwierdzam - zupa jest przepyszna :) i wystarcza na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się cieszę, że zupa Ci smakowała :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń