Zupa gulaszowa |
Na straganach zaczynają królować śliwki i papryka to znak, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Ponieważ lubię paprykę pod każdą postacią: surową, marynowaną, zapiekaną, faszerowaną tym razem postanowiłam z niej przygotować pożywną zupę gulaszową. Znalazłam wiele przepisów i wiele wariantów węgierskiej zupy. Można do niej dodać kawałek słoniny, ziemniaki pokrojone w kostkę, można pod koniec gotowania całość zaciągnąć gęstymi lanymi kluskami – jedno jest pewne, zawsze taka zupa smakuje wybornie:- )Wyczytałam, że papryka, bez której trudno wyobrazić sobie węgierską kuchnię, pojawiła się w niej dopiero w XIX wieku. Trudno w to uwierzyć patrząc na różnorodność wyhodowanych tam odmian i bogactwo serwowanych potraw.
Jak zrobić zupę gulaszową?
Składniki (dla 6 – 7 osób):
· 400
– 500 g dobrej, chudej wołowiny (np.
rostbef)
· 3
posiekane cebule
· 500 g polnych pomidorów
obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę lub 1 puszka pomidorów bez skórki
· 1
mały koncentrat pomidorowy
· papryki
pokrojonej w kostkę (najlepiej różnokolorowe)
· 4
– 5 kiszone ogórki obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę
· ząbków
czosnku obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
· ok.
1 l
bulion, wywaru warzywnego lub wody
· majeranek
· kminek
· tymianek
· ziele
angielskie
· liść
laurowy
· pieprz
ziarnisty
· słodka
i ostra papryka w proszku
· sól
i pieprz
Dodatkowo:
· olej
rzepakowy do smażenia mięsa i warzyw
Wołowinę pokroić na drobne kawałki (ok. 2 lub 3 cm ). Mięso smażyć partiami
na oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia. Mięso włożyć do garnka. Cebulę podsmażyć
na patelni na złotego kolor i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać
przegotowaną, gorącą wodą (lub bulionem), tak aby woda przykryła wołowinę.
Doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu do czasu aż mięso będzie
prawie miękkie (ok. 40-50 minut).
Do garnka z mięsem wrzucić pomidory pokrojone w kostkę oraz
koncentrat pomidorowy.
Na koniec dodać pokrojoną i przesmażoną na oleju rzepakowym
paprykę oraz obrane ze skóry i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone oraz
pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarnach
i liść laurowy (najlepiej zawinięte w kawałek bawełnianej gazy i zawiązane
nitką – łatwo je będzie usunąć przed podaniem). Doprawić wg uznania ziołami:
majerankiem, tymiankiem, kminkiem, gotować zupę przez kolejne 30 minut.
Doprawić do smaku dużą ilością słodkiej i ostrej papryki:- )
Zupę gulaszową podawać z razowym chlebem np. żytnio – orkiszowy na zakwasie.
Smacznego:- )
Zupa gulaszowa |
wygląda super, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Mam nadzieję, że zupa zasmakuje:)
Usuńuwielbiam takie zupy..treściwe i pyszne! najlepiej z pyszną bułeczką <3
OdpowiedzUsuńPorcja takiej zupy jejst bardzo sycąca i daje dużo siły:)
UsuńApetycznie wygląda i na pewno będzie idealna w najbliższych dniach. Teraz kiedy wieczory robią się chłodne zaczynam myśleć i rozgrzewających posiłkach,a ta zupa do nich należy:) Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo:) Na jesienne i zimowe chłody zupy są najlepsze na świecie:)))
UsuńWłaśnie zjedliśmy, wyszła przepyszna :). Użyłam 2 papryk i 2 dużych ząbków czosnku. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, zupa wychodzi przepyszna. Dodałam 3 papryki, 3 ząbki czosnku i 2 ostre papryczki. Dzięki za przepis. Dorota
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że zupa smakuje :)
Usuńlepiej użyć bulionu czy wody ?
OdpowiedzUsuńOczywiście lepiej użyć domowego rosołu lub wywaru warzywnego, ale jeśli nie mamy go pod ręką wystarczy zwykła woda :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńPotwierdzam - zupa jest przepyszna :) i wystarcza na dwa dni :)
OdpowiedzUsuńTak się cieszę, że zupa Ci smakowała :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń