Tarta brzoskwiniowa |
Wspomnienie lata, gorącego słońca i wakacji… Kruche, delikatne ciasto, soczyste, słodkie brzoskwinie zanurzone w śmietankowej, aksamitnej masie, przykryte chrupiącą pianką … Jedno z tych ciast, które znika w oka mgnieniu. Nie mogliśmy doczekać się, kiedy ta piękna tarta wystygnie. Gdy chwyciłam aparat i poinformowałam wygłodniałą rodzinę, że będę jeszcze fotografować, usłyszałam głośny krzyk zawodu:- ) W obawy przed domowym buntem, błyskawicznie zrobiłam kilka zdjęć, a ciasto oddałam w męskie ręce.
Jak zrobić tartę brzoskwiniową?
Składniki na ciasto:
· 2
szklanki mąki orkiszowej typ 720 (lub mąki pszennej tortowej)
· 150 g posiekanego masła
· 2
łyżki cukru trzcinowego
· 1
cukier waniliowy
· 2
– 3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę śmietankową:
· ¾
szklanki śmietany kremówki
· 1
jajko
· 2
łyżki cukru
Mas owocowa:
· 6
brzoskwiń
· 1
białko
· szczypta
soli
· 2
łyżki cukru
Dodatkowo:
· bita
śmietana (można pominąć)
Przygotować ciasto: mąkę, cukier,
posiekane masło i cukier waniliowy wyrobić palcami, tak aby powstała kruszonka.
Dodać bardzo zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na
30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180ºC. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami
papieru do pieczenia. Formę o średnicy 26 cm wyłożyć ciastem. Wierzch przykryć
papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem. Tartę piec 10 minut
z obciążeniem, po tym czasie zdjąć fasolę i papier do pieczenia i piec kolejne
10 minut aby tarta spiekła się na złoty kolor.
Przygotować masę śmietankową: śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko wymieszać w
misce mikserem na najniższych obrotach. Otrzymaną masę wylać na ciasto i
wstawić ponownie na 10 minut do piekarnika.
Przygotować masę brzoskwiniową: brzoskwinie
sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Owoce podzielić na połówki, usunąć pestki i
pokroić na grubsze plastry. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do
piany dodać plasterki brzoskwiń i 1 łyżkę cukru, delikatnie wymieszać. Wyjąć
tartę z piekarnika i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200ºC. Na podpieczoną
tartę nałożyć pianę z brzoskwiniami, posypać ostatnią łyżką cukru i raz jeszcze
wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Podawać całkowicie ostudzoną z
dodatkiem bitej śmietany.
Smacznego:- )
Tarta brzoskwiniowa |
Tarta brzoskwiniowa |
Tarta brzoskwiniowa |
tarty - odkrycie kulinarne kilku lat, a Twoja super!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi olbrzymiej ochoty na coś słodkiego... :)
OdpowiedzUsuńHihihih...Jakbym słyszała moją rodzinę, gdy chcę wyrwać im jakiś wypiek z rąk do obfotografowania ;-)
OdpowiedzUsuńObejrzyj koniecznie. Ja pękam ze śmiechu jak widzę ten filmik ;-)
https://www.facebook.com/photo.php?v=227720470739652&set=vb.216252628553103&type=3&video_source=pages_video_set