Ketchup domowy |
Chwilami mam wrażenie, że nie zdążę zrobić wszystkich zaplanowanych przetworów, że za chwilę zabraknie soczystych owoców i dojrzałych warzyw... W głowie jeszcze kilka pomysłów, a czas ucieka:- ) Obieram, kroję, mieszam, gotuję, pasteryzuję… trochę trzeba się pomęczyć, żeby przetrwać zimę i wczesną wiosnę:- ) Nie ma jednak lepszego sposobu na zatrzymanie lata, jak zamknięcie go w słoikach. Tym razem przepis na ketchup z dodatkiem jabłek, które nadają mu delikatności i słodyczy. Jeśli podobnie jak ja jesteście w przetworowym transie, polecam przepisy na ajvar, paprykę konserwową, suszone pomidory, grzyby marynowane i ketchup śliwkowy.
Jak zrobić ketchup domowy?
Składniki:
· 300g
cebuli
· 400 g jabłek
· 2 kg pomidorów
· 3
łyżki oleju
· ⅓
szklanki octu jabłkowego
· ulubiona
mieszanka ziół do marynat (np.: 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2
łyżeczki gorczycy, ½ łyżeczki kolendry, kawałek ostrej papryki)
· sól
· pieprz
Cayenne
· cukier
Ocet wlać do małego garnka, dodać
mieszankę ziół do marynat i zagotować – odstawić do wystygnięcia po czym przecedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
odciąć twarde końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć obrać ze
skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Cebulę obrać, drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać pomidory i jabłka,
całość gotować do miękkości , od czasu do czasu mieszając. Zmiksować, dodać
ocet, gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ketchup doprawić solą,
pieprzem i ewentualnie cukrem. Sos przelać do słoików, zamknąć, pasteryzować około
10 minut.
Smacznego:- )
Ketchup domowy |
Ketchup domowy |
koleżanka robiła z cukinii, przepyszny! ;)
OdpowiedzUsuń