13 października 2013

Gofry dyniowe


gofry drożdżowe
Gofry dyniowe
Dostałam w prezencie gofrownicę i od razu zabrałam się za testowanie nowych przepisów. Najbardziej zadowolony z moich prób i doświadczeń jest oczywiście Junior:) Ponieważ sezon dyniowy w pełni, na pierwszy ogień poszły drożdżowe gofry ze słonecznym warzywnym puree. Chrupiące, w środku puszyste i miękkie, a dzięki dodatkowi cynamonu, imbiru i kurkumy są aromatyczne i rozgrzewające. Jeśli chcecie gofry podać na niedzielne śniadanie, ciasto możecie przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie tylko, że ciasto drożdżowe zwiększa objętość i koniecznie użyjcie większej miski.

Składniki (10 – 12 sztuk):
·       2 ⅔ szklanki mąki pszennej
·       ¾ szklanki puree dyni
·       1 ¾ szklanki mleka
·       3 jajka
·       1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
·       1 łyżeczka mielonego cynamonu*
·       ½ łyżeczki mielonego imbiru
·       ¼ łyżeczki kurkumy
·       ½  łyżeczki soli
·       ¼  szklanki oleju
·       1 cukier waniliowy (lub 1 łyżka brązowego cukru + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)

W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cynamon, imbir, kurkumę i sól. W garnku połączyć olej, cukier waniliowy i mleko, lekko  podgrzać (aby mleko było ciepłe, ale nie gorące).

Dodać płynne składniki do suchych, wymieszać na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto.  Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Ciasto przykryć i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Gofry piec w gofrownicy na złoty kolor (ok. 5 – 7 minut w zależności od mocy urządzenia).
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z cukrem pudrem lub z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną.

*jeśli chcecie żeby gofry miały bardziej neutralny smak pomińcie cynamon

Gofrownica powinna mieć moc przynajmniej 1000 W.
Aby gofry były chrupiące i wyrośnięte nie należy otwierać gofrownicy w czasie pieczenia.

Smacznego:- )

Jeśli lubicie gofry koniecznie wypróbujcie przepis na chrupiące gofry

Gofry dyniowe
gofry drożdżowe
Gofry dyniowe
gofry drożdżowe
Gofry dyniowe

8 komentarzy:

  1. Moje ulubione gofry jesienią to właśnie dyniowe :) Muszę spróbować wersji na bazie drożdży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje pierwsze podejscie do gofrów drożdżowych i jestem zachwycona - proponuję wypróbować:)

      Usuń
  2. idealne jesienne śniadanie dla miłośniczki gofrów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłośniczka gofrów będzie bardzo zadowolona z tego przepisu:)

      Usuń
  3. Kocham gofry, ale dyniowych jeszcze nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku, bo wyglądem czarują :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe wykorzystanie dyni. Aż jestem ciekawa smaku tych gofrów :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia jest niezwykła, można ją dodać do wszystkiego, polecam gofry :)

      Usuń