Gofry dyniowe |
Dostałam w prezencie gofrownicę i od razu zabrałam się za testowanie nowych przepisów. Najbardziej zadowolony z moich prób i doświadczeń jest oczywiście Junior:) Ponieważ sezon dyniowy w pełni, na pierwszy ogień poszły drożdżowe gofry ze słonecznym warzywnym puree. Chrupiące, w środku puszyste i miękkie, a dzięki dodatkowi cynamonu, imbiru i kurkumy są aromatyczne i rozgrzewające. Jeśli chcecie gofry podać na niedzielne śniadanie, ciasto możecie przygotować dzień wcześniej. Pamiętajcie tylko, że ciasto drożdżowe zwiększa objętość i koniecznie użyjcie większej miski.
Składniki (10 – 12 sztuk):
· 2
⅔ szklanki mąki pszennej
· ¾
szklanki puree dyni
· 1
¾ szklanki mleka
· 3
jajka
· 1
opakowanie (7 g )
suszonych drożdży
· 1
łyżeczka mielonego cynamonu*
· ½
łyżeczki mielonego imbiru
· ¼
łyżeczki kurkumy
· ½
łyżeczki soli
· ¼
szklanki oleju
· 1
cukier waniliowy (lub 1 łyżka brązowego cukru + 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
W dużej misce wymieszać mąkę,
drożdże, cynamon, imbir, kurkumę i sól. W garnku połączyć olej, cukier
waniliowy i mleko, lekko podgrzać (aby
mleko było ciepłe, ale nie gorące).
Dodać płynne składniki do
suchych, wymieszać na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolite ciasto. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
Ciasto przykryć i odstawić na
kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Gofry piec w gofrownicy na złoty
kolor (ok. 5 – 7 minut w zależności od mocy urządzenia).
Podawać z ulubionymi dodatkami np.
z cukrem pudrem lub z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną.
*jeśli chcecie żeby gofry miały bardziej neutralny smak
pomińcie cynamon
Gofrownica powinna mieć moc przynajmniej 1000 W.
Aby gofry były chrupiące i wyrośnięte nie należy otwierać
gofrownicy w czasie pieczenia.
Smacznego:- )
Jeśli lubicie gofry koniecznie wypróbujcie przepis na
chrupiące gofry
Gofry dyniowe |
Gofry dyniowe |
Gofry dyniowe |
Moje ulubione gofry jesienią to właśnie dyniowe :) Muszę spróbować wersji na bazie drożdży.
OdpowiedzUsuńTo moje pierwsze podejscie do gofrów drożdżowych i jestem zachwycona - proponuję wypróbować:)
Usuńidealne jesienne śniadanie dla miłośniczki gofrów!
OdpowiedzUsuńmiłośniczka gofrów będzie bardzo zadowolona z tego przepisu:)
UsuńKocham gofry, ale dyniowych jeszcze nie jadłam, jestem bardzo ciekawa ich smaku, bo wyglądem czarują :))
OdpowiedzUsuńSezon dyniowy w pełni, zachęcam do wypróbowania przepisu:)
UsuńCiekawe wykorzystanie dyni. Aż jestem ciekawa smaku tych gofrów :))
OdpowiedzUsuńDynia jest niezwykła, można ją dodać do wszystkiego, polecam gofry :)
Usuń