27 listopada 2013

Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw

Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw
Kiedyś często używałam vegety jako uniwersalnej przyprawy do wielu potraw. Kiedy jednak zaczęłam dbać o zdrowie mojej rodziny, ze względu na dodatek wszechobecnego  glutaminianu sodu, całkowicie wyeliminowałam ją z naszej diety. Zdarzało się  jednak, że brakowało mi tej warzywnej  przyprawy. Summa summarum poszperałam, poszukałam i zrobiłam własną mieszankę z suszonych warzyw o całkiem miłym zapachu i fantastycznym smaku:- ) Myślę, ze kiedyś przygotuję taka mieszankę z ususzonych przez siebie ekologicznych warzyw i ziół – już nie mogę się doczekać:- )
Składniki:
  • 1 paczka (100 g) suszonej włoszczyzny
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku, 
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli, 
  • 3 łyżeczki kurkumy 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 4 -5 suszone grzyby
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku 
Włoszczyznę, lubczyk, pietruszkę i grzyby zmiksować na proszek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoika i szczelnie zamknąć, żeby przyprawa nie straciła aromatu.


Smacznego:- )

 

3 komentarze :

  1. Zawsze byłam sceptycznie nastawiona to wszelkich kupnych 'poprawiaczy smaku'. Teraz to zupełnie inna rozmowa, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez długo obchodziłam się bez vegety, ze względu na to, ze jej smak to tylko i wyłącznie glutaminian sodu, a warzyw jak na lekarstwo. Od kiedy zrobiłam sobie domową vegetę - bardzo doceniam smak, który dodaje potrawom - jest świetna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również sobie zrobiłam takę vegetkę. Jednak smak potraw jest inny. Mam pytanie ile dajecie łyzeczek domowej wegety do 3 litrów zupy?

    OdpowiedzUsuń