Domowa vegeta czyli mieszanka suszonych warzyw |
Kiedyś często używałam vegety jako uniwersalnej przyprawy do wielu potraw. Kiedy jednak zaczęłam dbać o zdrowie mojej rodziny, ze względu na dodatek wszechobecnego glutaminianu sodu, całkowicie wyeliminowałam ją z naszej diety. Zdarzało się jednak, że brakowało mi tej warzywnej przyprawy. Summa summarum poszperałam, poszukałam i zrobiłam własną mieszankę z suszonych warzyw o całkiem miłym zapachu i fantastycznym smaku:- ) Myślę, ze kiedyś przygotuję taka mieszankę z ususzonych przez siebie ekologicznych warzyw i ziół – już nie mogę się doczekać:- )
Składniki:
- 1 paczka (100 g) suszonej włoszczyzny
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku,
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3 łyżeczki soli,
- 3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki kozieradki
- 4 -5 suszone grzyby
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Włoszczyznę, lubczyk,
pietruszkę i grzyby zmiksować na proszek. Dodać pozostałe składniki i dokładnie
wymieszać. Przesypać do słoika i szczelnie zamknąć, żeby przyprawa nie straciła
aromatu.
Smacznego:- )
Zawsze byłam sceptycznie nastawiona to wszelkich kupnych 'poprawiaczy smaku'. Teraz to zupełnie inna rozmowa, super pomysł!
OdpowiedzUsuńTez długo obchodziłam się bez vegety, ze względu na to, ze jej smak to tylko i wyłącznie glutaminian sodu, a warzyw jak na lekarstwo. Od kiedy zrobiłam sobie domową vegetę - bardzo doceniam smak, który dodaje potrawom - jest świetna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńJa również sobie zrobiłam takę vegetkę. Jednak smak potraw jest inny. Mam pytanie ile dajecie łyzeczek domowej wegety do 3 litrów zupy?
OdpowiedzUsuń