16 listopada 2013

Słomka ptysiowa

Słomka ptysiowa
Małe przypomnienie tegorocznych wakacji - słomka ptysiowa:- ) Obecna była w każdym sklepie, prześladowała mnie, wreszcie skusiłam się, spróbowałam i nie mogłam przestać chrupać. Jakoś mnie zaczarowała. Kiedy za oknem zrobiło się ponuro, pochmurnie, zimno, przypomniałam sobie o słomce i szybko pobiegłam do kuchni upiec sobie małe wspomnienie słońca, plaży i błogiego wypoczynku. Przygotowałam nieco zdrowszą orkiszową wersje i kilka bardziej ekskluzywnych wariantów jej podania. Słomkę można upiec z posypką z grubego brązowego cukru lub nasion, można serwować ją z dżemem, albo polane gorzką czekoladą z migdałami, bitą śmietaną – wystarczy puścić wodze fantazji…


Składniki na ciasto:
  • 250 ml wody 
  • 125 g masła 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 700 (lub mąki pszennej) 
  • 4 jajka 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • gruby brązowy cukier 
  • czekolada, migdały, kandyzowane wiśnie, skorka pomarańczowa 
  • ulubiony dżem 
  • bita śmietana 
W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem i solą. Do gotującej wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i podczas mieszania odchodzi od ścianek garnka. Masę odstawić do ostygnięcia.

Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, masa powinna być bardzo gładka. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Posypać grubym cukrem.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia Wyciskać podłużne ok. 5 cm porcje ciasta, w sporych odstępach.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić. 

Smacznego:- )

Źródło przepisu: „Kuchnia polska” Macieja Kuronia 


    

Słomka ptysiowa

4 komentarze :

  1. Pyszności ! Słomka ptysiowa jest uniwersalna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słomkę ptysiową;):) Też niedawno robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeurocze zdjęcia! Słomka wprost idealnie zrobiona, lepiej niż maszynowo! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zabieram od razu te z czekoladą i płatkami migdałów :)

    OdpowiedzUsuń